Péter-Pál templom (Csiprovacska templom)

Kis téren található Szentendre legnagyobb temploma, melyet a Ciprovacból érkezett szerb menekültek építettek 1750-ben. A korábban épített fatemplomot meghagyták, és csak akkor bontották le, amikor az új templom szerkezetileg elkészült. A harangtorony korábban, már 1753-ban elkészült, a templomot csak 1791-től használták a hívek. 1796-ban szentelték fel Péter és Pál apostolok tiszteletére.

A 20. század elején, a görögkeleti hívek számának drasztikusan csökkenése miatt, elsőként ez a templom vált használaton kívülivé. Miután a szerb egyház eladta a városnak, az épületet a város és a katolikus egyház közösen hozta rendbe. Az első szentmisét 1944-ben tartották.

A város legnagyobb temploma 300 nm alapterületű, belső magassága 16 méter, a torony pedig 32,54 méter magas. A 290 ülőhelyes épület több mint 1000 főt képes befogadni. Alaprajzi elrendezése a hagyományokat követi, kétoldalt copf vörös márvány díszkapu ékesíti.

A későbarokk épület hajóját a szentély előtt egy törpe kereszthajó szeli át. Oldalhomlokzatait kettős pillérek kísérik, ablakai tört íves záródásúak. A falakat római-dór főpárkány zárja le. Az egyszerű gúlasisak 1862-ben készült, a toronyóra 1985-ben. A torony két oldalán, az oromfalon egy-egy kőkancsó és egy-egy kőobeliszk látható. A hajó négy csehsüveg boltozattal fedett, két oldalán 6-6 ablakkal, az oldalfalakat ión pilaszterek kísérik.

A templom modern berendezése művészien érzékelteti a hely pravoszláv eredetét. Az oltár fölött helyezkedik el Kisléghi Nagy Ádám alkotása, a szinte lebegő megfeszített Krisztus képe. A szerbektől megmaradt, felújított támaszkodószékek fölött látható modern domborművek Csíkszentmihályi Róbert alkotásai, melyek a keresztre feszítés stációit ábrázolja. 1978-ban készült Borsody László és Urbán Teréz Húsvéti Bárány című kerámiaműve, 1985-ben pedig a szilfából faragott Mária-szobor, mely Markolt Györgyné Gémes Katalin alkotása. A templomnak korábban több harangja is volt, ma már csak egy, amely hárommázsás. A templomban 1997-ben új karzat készült. 2008-ban építették meg az új orgonát.