Múzeumok

Szentendrén az egy főre jutó múzeumok száma országos szinten is kiemelkedően magas. Számos múzeum és galéria mutatja be a város gazdag múltját és pezsgő művészeti életét. Sok a magánkézben lévő múzeum, ahol neves helybeli művészek tárlatait tekinthetjük meg; a MűvészetMalom Képzőművészeti és Kulturális centrumban pedig számos időszaki kiállítást rendeznek.

„Szentendrén minden témává válik, Szentendrének ilyen a természete.” Szántó Piroska festőművész

Magyarországon és talán külföldön sincs még egy ilyen kisváros, ahol ennyi kiállítás közül válogathat a látogató. Szentendre az ország egyik kiemelkedő jelentőségű művészeti központja. A múzeumok és kiállítóhelyek évről évre szaporodnak, a galériák mellett számos vendéglőben is rendeznek kiállításokat.

A város különleges szépségét a az 1900-as évek elején kezdték felfedezni a művészek. 1926-ban alakult meg a Szentendrei (Régi) Művésztelep, 1969-ben az új művésztelep. A 70-es évek elején léptek színre az avantgárd Vajda Lajos Stúdió alkotói is, s még most is alakulnak újabb művészcsoportok Szentendrén. Napjainkban több mint százötven képző- és iparművész él és alkot a városban.

A két legnagyobb intézmény, az 1967-ben létrehozott Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a 2013-ban megújult Ferenczy Múzeum és kiállításaiban nemcsak Szentendre gazdag képzőművészeti múltjáról és jelenéről kaphatunk átfogó képet, de megismerhetjük