Blagovesztenszka (Angyali üdvözlet) templom

A város Fő terén álló templomot eredetileg 1690-ben a Brankovics dinasztia szentjeinek földi maradványait a törökök elöl Szentendrére menekítő szerémségi szerzetesek emelték. A mai templom ennek a fatemplomnak a helyén épült 1752-ben Mayerhoffer András tervei alapján. A város egyik jelképének számító templom védőszentje Gyümölcsoltó Boldogasszony. A templom északi oldalával összeépülve áll az 1797-ben épült egykori szerb ortodox iskola kora klasszicista épülete, melyet 2010-ben kapott vissza a Szerb Ortodox Egyház a magyar államtól.

A templom kelet-nyugat tengelyű, stílusában barokk és rokokó elemek keverednek. Homlokzati tornya 28 méter magas, a két oldalán lévő, íves oromzat párkányzatának szélén egy-egy kőkancsó és egy-egy apró obeliszk látható. A kőkeretes harangablakok különlegességei az apró, íves kőerkélyek. Főbejárata gazdagon díszített kőkapu, tölgyfa ajtószárnyakkal. A bejárat mellett görög feliratú, vörös márvány síremlék látható. A kőkeretes, tölgyfából készült oldalsó bejáratát kagylók díszítik, fölötte íves keretben Szent Konstantin és Szent Ilona freskója látható.

A templom rokokó ikonfalát Zsivkovics Mihály készítette az 1802-es években. Tetején a keresztre feszített Jézus látható, bal oldalán a Fájdalmas Szűz Anyával, jobb oldalán Szent János képével.