Zenetanárok koncertje a Zene Világnapján

2019. október 02.

A Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanárai csodálatos koncerttel készültek a Zene Világnapjára október 1-én. A Zeneiskola dísztermében a tanárok, tanítványok és szüleik közösen ünnepelték a zene világnapját, melyet Yehudi Menuhin kezdeményezésére az ENSZ 1975-ben október 1-re tűzött ki. A vendégeket Zakar Katalin igazgató köszöntötte, a program házigazdája a friss Junior Príma-díjas Dömény Krisztián, citeratanár volt.

A műsoron a melankolikus, őszies hangulatú melódiáktól, a pörgős balkáni népzenén keresztül a filmzenéket idéző dallamokig sokféle zene csendült fel a tanárok előadásában. A műsorszámokat a szereplők állították össze, így álltak fel az erre az alkalomra szervezett kamarazenekarok, kórusok, illetve szólószámok.

 

Műsorszámok és előadók:

Pergolesi: Stabat Mater (részletek) – közreműködött Kontra Lejla, Kassainé Garamvölgyi Rita és a tanárokból alakult vonóskar és kórus;

Couperin: A tavernák dudája, A szerelmes csalogány, A kis szélmalmok – Szabady Ildikó és Csizmadia Angelika előadásában;

Chopin: Desz dúr, Esőcsepp prelűdje – Baczkóné Tari Tina előadásában;

Lefebvre: Ballada – előadta Bajánné Babics Nóra, Oláh Indira és Richter Annamária;

Soren Hyldgaard Concerto Borealis című műve – Wagner Csaba és Mali Emese előadásában;

Michele Pagina d’album – közreműködött Mile Ferenc és Baczkóné Tari Tina;

Sebő Ferenc Sólyomének című dala – előadta Sasvári Borbála, Tímár Sára, Knyazoviczky Zoltán és Dömény Krisztián;

Madleine Dring Trió című művének II. tétele – Kádár Krisztina, Kovács Zsuzsanna és Forrai Judit tolmácsolásában.

 

Dömény Krisztián egy gyönyörű gondolattal zárta az estét, melyet a Zene Világnapja atyjától, Yehudi Menuhintól kölcsönzött: „A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.”