YORGOSPOPUP

2016. február 19.

„Akiben van tartalom, az folyton dolgozik, és mindig alkot.”

ArchitechtonikusTájképiKisplasztikákMűcsarnokFrissenRaboczkyJorgoszFototípi aBalkánFatanikIfjúKurtágGyörggyel….Ez mind Yorgos.

Ilyen, amikor a szorgalom és a tehetség együtt járnak. Yorgos, aki, amikor nem zenél, fototípiákat készít és/vagy olajképeket fest. Rongyokkal, ujjaival, ecsettel. Aztán időnként kisplasztikákat készít, mint most, amikor meghívták a Szoborgyűjtő kör 3. eseményére.

Nem volt tehát nehéz dolga a Lakástárlat Alapítványnak,amikor 2016. március 6-i programját YorgosArchitechtonikus tájképi kisplasztikáival eltervezte. Leszámítva egy dolgot:ki kellett deríteni,ez pontosan mit is jelent.

Íme a válasz Rockenbauer Zoltán művészettörténésztollából.

„Yorgos, aki egyszerre görögországi gagaúz család sarja és szentendrei polgár, motívumait éppúgy meríti görög mint szentendrei forrásokból. Balkáni kalandozásai során talált rá a bizánci időkbe gyökerező, galambdúcos épületek lenyűgöző formáira és ornamentikájára, amely aztán számos festményének, plasztikájának ihlető eleme lett. Yorgos képzőművészetére – éppúgy, mint zenei munkáira – a montázsszerű, építkező alkotótevékenység jellemző, így rétegződnek egymásra művein a geometrikussá absztrahált balkáni és szentendrei motívumok, és idézik meg azokat a valóságos és szellemi tájakat, ahol leginkább otthon érzi magát.”

Yorgostól öt kisplasztikát fognak bemutatni, melyeket ő kifejezetten erre az alkalomra készített. A bemutatás a korábbiakkal azonos módon fog zajlani, a 10-es szériára sokszorosítható kisplasztikákra a jelenlévők feliratkozhatnak és még nyár előtt, a következő bemutatáson átvehetik a megrendelt műveket. A programot a műgyűjtés iránt érdeklődőknek szervezik, azoknak, akik otthonunkba vagy irodájukba keresnek eredeti, magas színvonalú képzőművészeti alkotásokat befektetési, esztétikai vagy környezetük
eleganciáját növelő céllal.

„Egy régi – még a II. Világháború előtti – azóta többször is megújult képzőművészeti műgyűjtő hagyományt élesztünk újjá a szoborgyűjtő körrel, ezúttal a legkiválóbb szentendrei képzőművészek  részvételével.”– mondta Balogh Zsuzsa, a Lakástárlat Alapítvány kuratúriumának egyik tagja. -”A sokszorosított kisplasztikák szignált, számozott formában, nemes anyagban, jelen esetben fában és vasban kerülnek kivitelezésre. Az ily módon sokszorosított, maximum 10 darabos szériaszobrok kedvező árfekvése – az egyedi ár 30-40 százalékán elérhető – optimális gyűjtőértéket biztosít házi gyűjtemények kialakításához.”

Eddig két szentendrei művésztől mutattak be alkotásokat a Lakástárlat Baráti köreszámára. Szabó Tamás, Munkácsy-díjas képzőművész és Kárpáti Tamás,Munkácsy-díjas érdemes művész készített 5-5 kisplasztikát. Korlátozott számban ezekből is rendelhet majd a publikum, hiszen a 10-es szériáig még nem mind futott ki, így ezek a szobrok is ki lesznek állítva.

A Szoborgyűjtő kör idei tervei között két, szintén kimagaslóan tehetséges szentendrei művész neve szerepel: Szentirmai Zoltán és Ligeti Erika. Mindketten több olyan klasszis művet hagytak hátra az utókornak, melyeket gumiformás bronzöntő technikával reprodukálni lehet. Jelenleg az örökösökkel folynak az egyeztetések.


YORGOSPOPUP
Időpont: 2016. március 6. vasárnap 10 – 12 óra között
Találkozó: Szoborpark Szentendre (Ady Endre u. 12.)Itt az autókkal kényelmesen lehet parkolni, a helyszín 5 perc kényelmes sétára található.
A részvétel regisztrációhoz kötött: kapcsolat@lakastarlat.hu
A belépés a Lakástárlat Baráti Kör tagjainak ingyenes, másoknak 1.000 Ft.
További információ: www.lakastarlat.hu