Wéber Antal-díj 2019

2019. július 10.

A szentendrei építészirodát, a DNS-Műtermet nagy megtiszteltetés érte: Dénes György, a műterem vezető tervezője kapta idén a Wéber Antal-díjat a Pest Megyei Építészkamarától.

Rumi Imre, Philipp Frigyes, Dénes György a díjátadó ünnepségen

Negyedik alkalommal adták át a Pest Megyei Építész Kamara által alapított Wéber Antal-díjat. A magyar műépítész nevét viselő díjjal a kiemelkedő alkotói tevékenységet folytató Pest megyei kamarai tagsággal rendelkező szakmagyakorló munkáját kívánja elismerni a Kamara.
Wéber Antal a XIX. századi magyar építészet meghatározó építész egyénisége, Ybl Miklós pályatársa. Neoreneszánsz építészete a reneszánsz mélyen átgondolt újraértelmezése. Magántanítóként, majd az építészeti közélet jeles tagjaként komoly figyelemmel fordult a felnövekvő szakmai generációk felé. Munkásságát a minőség és a szakmai közéletben végzett áldozatos tevékenysége emelte ki a korabeli átlagból.
A Wéber Antal-díjat a szakma képviselőinek jelenlétében 2019. május 24-én az Országos Széchenyi Könyvtárban Philipp Frigyes, a Pest Megyei Építész Kamara elnöke és dr. Hajnóczi Péter, a Pest Megyei Építész Kamara alelnöke, a Magyar Építész Kamara elnöke adta át.

2019. évben Wéber Antal-díjban részesült Rumi Imre, építészeti, városépítési és közéleti munkásságának elismeréseként és Dénes György, építészeti, főépítészi tevékenysége és épületfotózási munkásságának elismeréseként.

Rumi Imre, építész, urbanista, több mint harminc éves pályafutása alatt építészi, településtervezői és főépítészi munkássága mellett jelentős szakmai közéleti tevékenységet fejtett ki. Tervezői munkásságában a valós emberi igények és életformák, társadalmi és építészeti környezet szempontjainak hangsúlyos figyelme mellet mind fontosabb a környezettudatosság szempontjainak sokrétű érvényesítése.  Számos Pest megyei település helyi építészeti szabálya, szabályozási terve fűződik nevéhez. Töretlen lelkesedése, kitartó munkája a dél-budai területen számos eredményt, jó példát eredményezett. Munkáinak léptéke – iskolától, középületektől a zarándokpihenőig – sokoldalú, kifejezésmódja az adott feladathoz idomuló, célratörő.

Dénes György építészeti és főépítészi tevékenysége egyenletesen haladó, emelkedő ívű munkásságot mutat. Házai emberiek, élhetőek, barátságosak. A portfólióján jól látható a környezeti kultúra iránti érzékenység, a regionális értékek alázatos, de teremtő továbbfejlesztése, mely ugyanakkor hordozza a kristályosodó „Dénes-ízt”. Az épített környezet alakítása, megőrzése mellett mindezek megörökítése ugyanolyan fontos számára, hiszen az építészeti fotózást is magas szinten műveli; legyen az egy kicsiny balatonhenyei, mátyásföldi lakóház, vagy méretesebb középület, autóbusz-pályaudvar, óvoda. Mértékegysége a minőség, egységben látja és láttatja a világot. Szakmai elhivatottságát elkészült építészeti alkotásainak magas színvonala fémjelzi.

Forrás: Pest Megyei Építész Kamara