Végtelen átjáró

2019. október 03.

Végtelen átjáró – kiállítás a tolcsvai Természet-művésztelep munkáiból a MűvészetMalomban. Megnyitó: 2019. október 5. szombat, 16:00.

Természetművészet, nature art, land art… A természetművészet fogalma manapság sajátosan összecseng a korszellemmel, a Föld klímaváltozása körüli vitákban megváltozott közhangulattal.

A klasszikus land art alkotások a természet szinte felfoghatatlan összetettségét sűrítik meditatív formákba. A tradicionális kultúrák fogalmazásmódját idéző alkotások karakterét leginkább a természet közeli – többnyire megmunkálatlan – anyagok választása határozza meg. A természetművészet a természettel való harmónia újrateremtésére törekszik, az alkotói tevékenység pedig a természettel való közvetlen fizikai kapcsolatteremtésen alapul, amely a természeti anyagokat, tárgyakat, energiákat, helyszíneket közvetlenül alkalmazza. Az idő konkrét formában jelenik meg a létrejövő, véges élettartamú művekben: az alkotás a természet ciklikus változásainak idejében létezik.

Az irányzat megjelenésekor – a hatvanas évek végén – a land art munkák fókuszában többnyire a struktúra, az anyag és a lépték problematikái álltak, később egyre árnyaltabbá vált a természetről való művészeti gondolkodás. Az első ilyen tematikájú hazai kezdeményezés, a tolcsvai művésztelep tevékenységében a kilencvenes évek óta nyomon követhetőek az irányzat meghatározó törekvései.

Az ezeket megjelenítő alkotófolyamatokból mutat be reprezentatív válogatást – egyszersmind összegzést is – a Természet-művészet című kiállítás a szentendrei MűvészetMalomban.

A Végtelen átjáró című kiállítás egy eddig kevéssé feldolgozott, a hazai tolcsvai természet-művésztelep jelentőségét és tevékenységét és mutatja be – a művésztelepet 1999-ben Stark István képzőművész indította be. Az elmúlt húsz év alatt közel negyven művész fordult meg a tolcsvai természet-művésztelepen,  a szentendrei MűvészMalom kiállításán a természethez fűződő változó viszonyulásunkat pedig különböző kortárs művészeti kifejezésmódokon keresztül – szobrászat, fotográfia, videó, installáció – tárják fel a résztvevő művészek. A válogatás felsorakoztatja a művésztelep tagjainak jelentős műveit, de nagy hangsúlyt fektet az archív anyagok, reflexiók összegyűjtésére és bemutatására is, valamint a művésztelep alkotói közötti együttműködések megjelenítésére.

A kiállításon résztvevő művészek: Balla Enikő, Barabás Márton, Bartha Gabó, Bodnár László, Bukta Imre, Csontó Lajos, Deli Ágnes, Elekes Károly, Erőss István, Colin Foster, Gaál Endre, Gerber Pál, Horváth Krisztián, Koroknai Zsolt, Ludman Éva, feLugossy László, Marosán Ferenc, Martin Henrik, Mátrai Erik, Molnár Ágnes Éva, Pál Péter, Pascal Leeman, Péter Ágnes, Pokorny Attila, Rumen Dimitrov, Stark István, Szigeti Csongor, Szirtes János, Thorday Filomena, Vass Tibor, Vincze Ottó, W. Horváth Tibor

 

kurátor: Kigyós Fruzsina

 

 

  1. október 5. – 2019. december 1.

 MűvészetMalom (Szentendre, Bogdányi út 32.)