…VALAHOL, PÉLDÁUL SZENTENDRÉN LENNI…

2017. április 05.

Európa Kiadó koncert Szentendrén, az ElevenKertben, 2017. április 7-én! A nyolcvanas évek elején alakult, ikonikus zenekar vezetőjével, Menyhárt Jenővel beszélgettünk.

A …Valahol lenni… albumát végig hallgatva az Európa Kiadóval ismét sikerült nosztalgiamentes, friss és egyedi hangokat letenni az asztalra. Hogy csinálod?

Soha nem volt célom magamnak szobrot állítani és azt tisztogatni, ápolgatni. Az album dalait új történetként éltem meg, de nyilván abból is áll, amit eddig csináltam, mert annak az esszenciáját őrzöm, de mindig van egy jelenidejűség bennük, mindig releváns dolgot próbálok létrehozni.

Tavaly év végén jött ki az új lemez, de a tavaszi koncertturnén már új felállásban mutatjátok be a dalokat. Miért?

Az Európa Kiadó soha nem dolgozott bebetonozott zenekari felállással. Voltak, akik hosszú ideig játszottak a zenekarban, s közben gyakran módosult a felállás, és az idők során teljesen át is alakult. Amikor 2013-ban húsz éves alkotói szünet után újra számokat kezdtünk írni, a munka feltételei teljesen megváltoztak, s ennek megfelelően a zenekar is átalakult. Akkor jött ki Annak is kell… című CD-nk, aztán az album újra gondolása, folytatása volt a …Valahol lenni… 2016-ban. Ezt a periódust nagyjából ugyanazzal a felállással vittük végig, egy változással a basszusgitár poszton, de már éreztem egy jó éve, hogy hosszú távon nem fog működni olyan módon, ahogy szeretném. A lemez megjelenésével lezárult ez a korszak, és most új tagokkal turnézunk.

Kik játszanak most a zenekarban?

Gyenge Lajos a dobosunk, aki már a 2013-as felállásban is velünk volt, Bujdosó János gitározik, ő a Kistehénből ismert, Spenót, azaz Tóth Zoltán basszusgitározik, aki korábban már kétszer volt az EK tagja, és van egy fiatal billentyűsünk, Kálmán András, ő a Ladánybene 27-ben is játszik.

Mennyire van hatással a dalokra, hogy másokkal adod elő?

A számok alapkarakterisztikáját, szerkezetét az új zenekar nyilván megtartja, ugyanakkor más hangszeres zenészek, más színnel szólaltatják meg a dalokat, nem pont ugyanúgy, de nem baj. Szeretem ezt úgy hívni, hogy a dalokat újra és újra meg kell tölteni önmagukkal, mert nem elég, hogy az ember egyszer megírja, nem igaz, hogy aztán már csak játszani kell őket, mert az csak amolyan wurlitzer-szerű ismételgetés lenne. Hosszú távon ebbe mindenki belefáradna, a zenész, a közönség… A régebbi dalokat is állandóan újra kell értelmezni, úgy kell játszani, ahogy akkor pont szólnia kell. Az új zenekar frissebb, egységesebb hangú, s ez érezhető a koncerteken is. Eddig nagyon pozitív visszhangok érkeztek az új felállással kapcsolatban.

Két éve a Recordernél megjelent egy album, a Jó lesz ’14…  Európa Kiadó átiratokkal, köztük a szentendrei Ricsárdgír feldolgozásával. Milyen érzés a saját dalaidat más felfogásban hallgatni?

Amikor a saját dalaimat más megoldásokkal hallom, fokozottan érint, és mindegyik mond valami érdekeset és újat. A rock és popzene lényegében egy dialógus, én is sokat kaptam azoktól az alkotóktól, akiket szerettem és szeretek, akik valami miatt fontosak számomra. Öröm, ha az ember hat másokra, és ezzel részévé lesz a párbeszédnek.

Tíz évig New Yorkban éltél. Milyen volt visszatérni Magyarországra?

Tulajdonképpen nem jöttem vissza, mert nem volt bennem soha elhatározás, hogy visszajövök, csak egyszerűen úgy alakult, hogy tovább maradtam. Valahogy egyszer csak észleltem, hogy most itt vagyok…

…valahol. Nagyon szépen rímel az életed a lemez címére…

Valószínűleg vannak ilyen összefüggések.

 

…Valahol lenni… Európa Kiadó koncert

2017.04.07.
ElevenKert
Szentendre, Dunakorzó 11/A
Kapunyitás: 20:00
Németh Róbert: 20:15
Európa Kiadó: 21:00

Jegyinfók:
Early bird: 1900 Ft (első 100 db)
Normál jegyár: 2500 Ft
Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966, tdm@szentendre.hu) és az Interticket országos hálózatában és online a www.szentendre.jegy.hu oldalon.
Hallgasd meg a teljes …Valahol lenni… lemezt: https://goo.gl/jsgaN4

Esemény: https://www.facebook.com/events/1357750270949198/

Facebook: https://www.facebook.com/europakiadozenekar