Vágd zsebre az irodalmat! – mostantól Szentendrén is

2019. február 06.

Első vidéki helyszínként, a szentendrei HÉV állomáson kerül átadásra 2019. február 14-én délután 15:00 órakor a 8. POKET könyvautomata, amelyből kortárs és klasszikus irodalmi műveket vásárolhatnak majd a járókelők okostelefon méretű zsebkönyv formájában.

A Sztalker Csoport által életre hívott olvasásnépszerűsítő, közösségépítő projekt részeként február közepétől már Szentendrén is bárki hozzájuthat 990 Ft-ért, – akár egy bankkártyaérintéssel – a kortárs és klasszikus irodalom műveihez. A “cola-automatákból” átalakított zsebkönyvautomatákba Grecsó Krisztián irodalmi vezetésével bekerült 11 alkotás között többek között elérhető lesz Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk és Szerb Antal Utas és holdvilág című alkotása csakúgy, mint Exupéry kis hercege vagy Hrabal: Gyöngéd barbárok című könyve.

Vecsei H. Miklós színművész, a kezdeményezés egyik alapítója úgy nyilatkozott, hogy kiemelt prioritásként kezelik, hogy a tavalyi évben sikeresen debütált projekt 2019-ben már ne csak a fővárosra koncentrálódjon, hanem az ország minél több településén elérhető legyen. Ezért is jelentett számukra külön örömet, amikor a megkeresésükre Szentendre azonnal igent mondott. 

Verseghi-Nagy Miklós polgármester azt is hozzátette, hogy azért álltak be támogatóként a projekt mellé, mert az ötletgazdákhoz hasonlóan ők is úgy látják, hogy az olvasás sokat segíthet abban, hogy a közlekedés üresjáratait sikerüljön értékes és érdekes pillanatokkal megtölteni, ráadásul ez a kezdeményezés külön hangsúlyt fektet arra, hogy a fiataloknak is megmutassa könyvek szerethetőségét az online világ érvényes alternatívájaként.

A köszöntők elhangzása után Merker Dávid, a Hosszúlépés. Járunk? társalapítójának tolmácsolásában bejelentésre kerül az előkészülőben lévő Szentendrei randitérkép is, amelyet a budapesti alapötlet továbbdolgozása nyomán – a könyvautomatát örökbe fogadó – Szentendre és Térsége TDM a Hosszúlépés. Járunk? és a POKET Zsebkönyvek csapatával közösen valósít meg, valamint a Bálint nap apropóján  a szervezők számos apró meglepetéssel is készülnek majd az érdeklődők számára.

 
Részletes program:
A vendégeket üdvözli: Vecsei H. Miklós színművész
Köszöntőt mond: Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere
Közreműködik: Szczuka Panka, ének
A projekt támogatói: Szentendre Város Önkormányzata, a Szentendre és Térsége TDM és a MÁV-HÉV Zrt.
További információ a POKET zsebkönyvekről a https://poketonline.hu/ oldalon található.