ÜZENJ A MOSOLYODDAL!

2017. április 17.

Szentendre Város Önkormányzatának támogatásával a Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. „Üzenj a mosolyoddal!” címmel pályázatot hirdetett 2017. márciusában olyan  ideiglenes jelleggel megvalósítandó „szelfi pontok” létrehozására, amelyek az arra járókat fényképezkedésre ösztönzik. A nyertes pályaművek révén – hasonlóan Vincze Ottó tavalyi nagysikerű River-Pool dunai installációjához – a kiíró TDM szervezet fő célja, hogy olyan projektekkel gazdagodjon a város, ami jelentős mértékben elősegíti Szentendre látogatottságának növelését és a közösségi online felületeken való megjelenését.


MTI Fotó: Lakatos Péter

A kiírásra összesen 14 pályamű érkezett be, ami a pályázat viszonylag rövid, 4 hetes jelentkezési határidejéhez képest igen jó eredménynek mondható. A szakmai zsűri (Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatóságának vezetője, Csontó Lajos, Munkácsy Mihály-díjas magyar képzőművész, az Eszterházy Károly Főiskola vizuális művészeti tanszékén docense, Erdész László, az Erdész Galéria tulajdonosa, és Aba Lehel szentendrei főépítész) végül két pályázatot emelt ki és javasolt egyhangúlag megvalósításra. Hidegkuti Dorottya, a TDM vezetője szerint a zsűri munkája azért volt igazán nehéz, mert megpróbálták egyensúlyban tartani a programban megfogalmazott elvárásokat és az esztétikai minőséget.

Az első nyertes alapötlet ismerős lehet mindazoknak, akik az elmúlt két évben rendszeresen sétáltak lent a Duna-korzó végén, a Köszöntő szobor alatti területen. A pályázat ugyanis a Kacsakőnél már két éve folyó nyári kőfestést gondolta tovább. Ficzere Krisztina, Kyru közreműködésével az idei évben nemcsak ott, hanem a teljes belvárosi területen – egészen a Révig – színes, festett kövek vezetik majd végig a szemet a gáton.

A másik kiemelt ötlet gazdája Sárréti Gergely szobrászművész, aki a város ismert sikátoraiban található lépcsők magassági szintjeit „teríti majd be” ismert szentendrei festők alkotásaival. A nyertes saját elmondása szerint a projekt koncepciójának összeállításakor elsősorban Szentendre sokszínűségét, legendás tájait és művészettörténeti örökségének különlegességeit kívánja bemutatni. A lépcsőre helyezett installációt már korábban is használta egy teljesen más koncepció során a 2. Zsolnay Fesztiválon 2013 tavaszán.