Üveg hat főre – kiállítás a Ferenczy Múzeumban

2022. február 17.

A kortárs hazai üvegművészek középgenerációjához tartozó, komoly hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkező hat alkotóművész kiállítása nyílik a Ferenczy Múzeumban február 24-én.

Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs és Smetana Ágnes alkotásaiban felfedezhető az elmúlt évtizedekben az üvegművészetben lezajlott változások hatása, melynek eredményeképpen a használati céllal készült tárgyak helyett olyan autonóm értékű képek és plasztikák születtek, amelyek sok esetben filozofikus mélységű gondolatisággal gazdagodtak. Az alkotók művészeti elképzeléseit már kevésbé korlátozzák a műfaj kötöttségei. Ennek következtében az évek során megszerzett technikai tapasztalatok egyre jobban hozzájárulnak a kiválasztott témák, témakörök megjelenítéséhez, amelyet az üveg tulajdonságaiból eredő optikai hatások, szimbolikus jelentések is tovább gazdagítanak.

A kiállítás alapvető koncepciójához tartozik, hogy nincsen sem technikai, sem tematikai megkötés, ezért egymástól eltérő technikákat, felfogásokat reprezentáló művek kerültek egymás mellé. Ha kitapintható is a hasonló érdeklődés, az szinte minden esetben egészen más irányba, eltérő szellemiségű műtárgyak megalkotásához vezette a művészeket.

Ez a spontán társulás, mint ahogy a kiállítás címe is egy lazán szerveződő vacsorameghívást idéz meg, korábban kevésbé észlelt összefüggésekre, érdekesebb gondolattársításokra, kérdésfelvetésekre adhat alkalmat – jobban rávilágítva a jelen kor művészeit foglalkoztató problémákra. Az eddigi megközelítési módokat most hátrahagyva, a kiállítás utat enged egy szabadabb, kötetlenebb párbeszédnek művek és alkotóik között.

A megnyitó időpontja: 2022. február 24. (csütörtök) 18:00
Helyszín: Ferenczy Múzeum (Kossuth L. u. 5.)
A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Tóth Krisztina költő, író
Kurátor: Bodonyi Emőke művészettörténész
Közreműködik: Bártfai Zoltán ütőhangszeres előadóművész, tanár

A kiállítás 2022. február 25. és 2022. május 29. között, csütörtöktől vasárnapig, 10 és 18 óra között, a hatályos járványügyi szabályok szerint, belépőjeggyel látogatható.

A fotógalériában balról jobbra Melcher Mihály: Hommage à Deim Pál, Sipos Balázs: Forró fürdő II., László Kyra: Csöndszoba és Smetana Ágnes: Tulipánok című alkotása szerepel.

Fotók: Melcher Mihály, Kakas Misi, Deim Balázs, Sipos Balázs
Borítókép: femuz.hu

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.