Ünnepélyes tanszékavató a Skanzenben

2019. április 30.

Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok Kihelyezett Tanszék jön létre a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében.

A Debreceni Egyetem szenátusa úgy döntött, hogy kihelyezett tanszéket hoz létre Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén és épületeiben „Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok Kihelyezett Tanszék” néven. Az új tanszék célja, hogy a magyar muzeológus szakembergárda továbbképzését elősegítse és egyetemi diploma szerzésére adjon lehetőséget. Ez a szándék megegyezik a szentendrei Skanzen azon törekvésével, amelyet a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ közel másfél évtizedes munkája fémjelez.

A kihelyezett tanszék avató ünnepségén beszédet mondott dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, dr. Keményfi Róbert tanszékvezető egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja és dr. Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója. Cseri Miklós beszédében kiemelte, hogy szemléletváltásra, alkalmazott képzésekre van szükség a muzeológiában. A létrejövő tanszék nemcsak a néprajzi muzeológiát szolgálja majd, de nyitni fog az irodalomtörténet és a természettudományok irányába is.

Dr. Keményfi Róbert ünnepélyesen kinevezte az Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok Kihelyezett Tanszék tanszékvezetőjévé dr. Cseri Miklóst;  a tanszék tudományos munkatársaivá dr. Sári Zsoltot, a Skanzen általános főigazgató-helyettesét és Nagyné dr. Batári Zsuzsannát, a Skanzen tudományos és ismeretátadási igazgatóját.