Újjászületés – Tárlat és performansz

2018. június 13.

A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány a Szentendrei Pestisűző Fesztivál programjaihoz kapcsolódva a Fő téri Városi Vendégházban szentendrei festők képeiből rendez kétnapos tárlatot Újjászületés címmel június 16. és  17-én. A tárlatot Szikra Renáta művészettörténész nyitja meg június 15-én, pénteken 20 órakor.

Kiállítás-megnyitó – 2018.06.15. 20:00

A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány nagy sikerű, Találkozás a mesterrel sorozatát továbbgondolva született meg a különleges fesztiválesemény, melyre a szervezők huszonegy szentendrei művészt hívtak meg, hogy alkotásaikkal az eredeti tematikát, az újjászületés gondolatkörét járják körbe. A beérkezett képek közül Szikra Renáta művészettörténész válogatott.
A tárlaton neves szentendrei kortárs művészek mutatkoznak be munkáikkal: Andrelli Pap J. György, Baksai József, Barakonyi Zsombor, Bereznai Péter, Bihon Győző, Deim Balu, Deim Péter, Dóró Zsolt, efZámbó István, Gályász Attila, Gulyás Andrea, Hugyecsek Balázs, Juhász Gergő, Krizbai Gergely „Krizbo”, Laár Balázs, Lehoczky Krisztina, Lukács Tibor, Rizmayer Péter, Szabó Tamás, Sz.Varga Ágnes Kabó, Vincze Ottó.

 

Performansz – 2018.06.15. 20:30

A tárlat-megnyitót 20:30-tól zenés performansz követi Tranzit címmel. A Városi Vendégház udvarán – ahogy a Lakástárlat Alapítvány szervezői, Musza Györgyi és Sulyok Györgyi fogalmaznak – „misztikus kikapcsolódást nyújtó” eseményre kerül sor. Dóró Zsolt festőművész és Virág Zoltán media designer olyan virtuális képalkotó rituálét álmodott meg, amiben a közreműködő Zambrzycki Ádám táncművész pengeélen egyensúlyozva feszegeti az élet és halál közötti létezés határait. A vendégház udvarának óriás falára kivetített grafika fényei, a táncmozdulatok és Dóró Zsolt zenei kompozíciója fantasztikus élményt ígér.

A vezérmotívum

A kiállítás vezérképe, az újjászületés motívuma Dóró Zsolt festőművész Korpusz című alkotása, mellyel a 27. Debreceni Tavaszi Tárlaton díjat nyert. A fesztivál alapgondolata, a túlélés, a betegségből megmenekülés ünnepe köszön vissza a kompozíción.
Zsolt Debrecenből költözött 2013-ban Szentendrére. A kérdésre, hogy miért pont ide, csak annyit mond, egyik reggel úgy ébredt, hogy nem tudja máshol elképzelni az életét. Ennek a gondolatnak alárendelve négy évet, végül a szentendrei belvárosban, egy gyönyörűen felújított régi házban rendezte be műtermét, ahol festményei születnek. Alkotásai egyre inkább elhagyva a színeket, letisztult, bicolor látomások, szakrális töltetű álmok.
A művész 2015-ben a szentendrei Dunaway Galéria rendhagyó kiállításával mutatkozott be a Dunakorzón. 23 egyedi felfogásban, művészi igénnyel megfestett köztéri padot állított ki művészbarátaival, Farkas Dániellel, Nyakas Attilával és Szabó Norberttel. A padfestményeket Tristan Tzara szövegei ihlették. A padok nyár végéig voltak láthatók és persze használhatók a korzón.
A legutóbbi Találkozás a mesterrel alkalom házigazdája volt idén áprilisban Dóró Zsolt. A Lakástárlat Alapítvány sorozatában az ötödik volt ez a találkozó, kicsit rendhagyó tematikával, hiszen a művész saját, impozáns műteremlakásában látta vendégül a népes hallgatóságot. A rendezvény rendhagyó volt abban a tekintetben is, hogy Zsolttal egy másik szentendrei festőművész, Gulyás Andrea beszélgetett, illetve a közönség is faggatta életéről, tanulmányairól, képeiről. A találkozón performansz keretében készült el legújabb festménye, amit a jelenlévők között kisorsoltak.
A sokoldalú művész a zenével is szoros kapcsolatban áll, ebből hallgathatnak meg az érdeklődők motívumokat a kiállítás-megnyitót követő performanszon.

A kiállítás és performansz eseménye: https://www.facebook.com/events/217581795711817/