Vörös-kő

Általános leírás:

A túra nehézségi szintjének meghatározásánál egy sportos életmódot élő, heti rendszerességgel mozgó, havi -kéthavi rendszerességgel túrázó ember fizikumát vettem alapul. Ha most kezded a sportos életet, vagy csak első kirándulásodra jössz, akkor a szintekből mindenképpen a könnyebbet válaszd. A nehézségi szintek leírását itt találod.

Ajánlott öltözet és felszerelés:
Túracipő vagy bakancs, réteges erdei túrázásra alkalmas öltözet, esőkabát. A túra tervezett időtartamának megfelelő mennyiségű élelem és folyadék.

Parkolás:

Ha saját autóval érkezel, kérlek figyeljen a szabályos parkolásra! Kirándulni mész, ha párszáz méterrel többet sétálsz, az sem baj.

Kutya:
Ha kutyát hozol, pórázon vezesd és felelős gazdiként legyen nálad szájkosár. Indulás előtt ellenőrizd, hogy az oltásai érvényesek, könyvét tartsd magadnál.

Kirándulás Szentendréről a Leányfalu fölé magasodó Vörös-kőre

A túra leírása:
A Vörös-kőről nyílik a Visegrádi-hegység keleti szélének talán legszebb és legteljesebb panorámája. A meredek letörés tetejéről a Dunakanyart, illetve a hegyvidék és a síkság találkozását csodálhatjuk. Lábunk alatt az egész Szentendrei-sziget, messzebb a Naszály magányos, megsebzett tömbje, Vác városa, mögötte a Cserhát vonulatai.

Kevésbé ismert kilátópont, ezért nagy tömeg ritkán alakul ki rajta. A Szentendréről vezető úton többnyire mással nem is találkozunk, ezért aki magányra vágyik, itt könnyebben megtalálja.

Az 521 méter magas csúcson egy kőoszlop áll, amely egy felszabadulási emlékmű maradványa. Ez a hely a 2. világháborúban német lőállás volt, később a szovjet parancsra emelt emlékmű miatt „zarándokhellyé” lett: a rendszerváltásig minden április 4-ét követő vasárnapon megkoszorúzták az obeliszket, és szervezett túrák keretében kirándulók sokasága látogatott ide. Ennek jelképes üzenete is volt, mert Szentendre és Visegrád között a turisták elől jórészt elzárt vadászterület húzódott, amit Horthy Miklós olyannyira kedvelt, hogy még magán használatú autó út is összekötötte a két települést. A természetjárókat a csendőrök és erdészek nem szívesen látták a térségben, mozgásuk csak engedéllyel, komoly megkötésekkel (máskor azokkal sem) volt lehetséges. Az új rendszer érdemeként a lezárások megszüntetését, a hegység keleti részének turistaforgalom számára történt megnyitását is szimbolizálta tehát a Felszabadulási emlékmű. A kőoszlop tetején most egy arany színű kereszt található és egy kedves Vörös róka van az 521 méteres jelöléssel együtt a tövére felfestve.

50 méterre a hegytetőről egy esőház is található amelyet már kicsit megrágott az idő vasfoga, de meleg nyári éjszakákon akár alvóhelyként is szolgálhat a nomád körülményekkel barátságot kötni képes turisták számára. A második kilátópont éppen ennek közelében rejtezik: az építménnyel szemben alig észrevehető ösvény fúródik a fák közé. Rajta elindulva métereken belül sziklát taposunk, meredeken ereszkedünk, de nagyon hamar szétnyílik a növényzet, és feltárul a Vörös-kő másik panorámája. Egy előreugró sziklaorom tetejéről a Visegrádi-hegység keleti pereme, a Duna fölé magasodó Naszály, és a Börzsöny szintén keleti szegélye mutatkozik – immár lombfüggöny nélkül, zavartalanul. A látványt igen nagy mélység, komoly kitettség vadítja, a szemlélődést egy eszkábált pad könnyíti meg. A messzeségben, tiszta időben a Mátra gerince is feldereng.

A durva szemű, vulkáni eredetű törmelékből felépülő, ún. breccsa ormot finomabb kötőanyag cementálja egybe. Ennek vöröses árnyalatáról kaphatta nevét a helyszín. Amely egyébként egy hosszú, nagyjából északnyugat délkeleti csapású gerincvonalon fekszik, melynek átellenes vége hozzávetőleg a Borjúfő letörésénél található. A Visegrádi-hegység e markánsan letörő, falszerű keleti peremét olyan tönkök és hegytömbök alkotják, melyek egy vetővonal mentén, már jócskán a térség vulkanizmusának elcsendesülése után emelkedtek ki.

Kezdő és befejező pont:
2000 Szentendre Irtás u/Barackvirág u. kereszteződés

GPS: 47.705606, 19.074576

Nehézségi szint: könnyű.

9 km és 300 méter szintemelkedés vár ránk. A túra ugyanazon az úton halad oda -vissza.

Közelítő útvonal: Szentendre Irtás utca/Barackvirág u. kereszteződés- Álló rét – Vörös -KőÁlló rét – Szentendre Irtás utca/Barackvirág u. kereszteződés

A bemutatott túra leírást a www.erdeiturak.hu – készítette. Ha úgy érzed, valamit visszaadnál az élményért cserébe amit a túrán kaptál, támogasd a programszervezőt.

Egyéb szolgáltatások:
Csoportos vezetett túrák
Folyamatosan és rendszeresen vezetünk túrákat elsősorban a Pilisben és a Visegrádi hegységben, amihez lehetőség van csatlakozni. A következő túra helye és időpontja.

Túrák egyedi elképzelések alapján
Valami egyedit, megismételhetetlen szeretnél? Igényeid alapján mi megtervezzük és levezetjük személyre vagy csoportodra szabott túrádat.

Osztálykirándulások
Pilis -Visegrádi hegységbe vezetünk osztálykirándulásokat, igény szerint, az általad választott településről.