Teátrum színháztörténeti konferencia

2019. július 09.

Az idén 50. éves Szentendrei Teátrum színháztörténeti konferenciát rendezett a Városháza dísztermében 2019. július 2-án. A TEÁTRUM50 kutatási program részeként neves előadók meghívásával mutatták be a Teátrum történetét az első évadtól, 1969-től napjainkig. A konferencia előadásai a Teátrum történetének (kultúr)politikai kontextusát, színház- és drámatörténeti, művészet-, zene- és tánctörténeti szempontú historiográfiai vizsgálatát, illetve az ötven év meghatározó alkotói életműveit és kiemelkedő előadásainak rekonstrukcióit mutatták be.

A konferenciát Verseghi-Nagy Miklós polgármester, Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester és Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója nyitotta meg.

Timár András színháztörténész-kutató „Játékok szabad ég alatt” címmel a Szentendrei Teátrum 50 kutatási eredményeiről számolt be, s ehhez kapcsolódva a gyűjteményes anyagot bemutató honlap grafikusa, Krizbai Gergely Krizbo mutatott be prezentációt Képpé vált idő – színháztörténet és design találkozása a monitoron címmel.

Kende Tamás előadása a Szentendrei Teátrum és a kultúrpolitika összefüggéseit vizsgálta. A konferencián részt vett Konrád Antal színművész, az 1969-es nyitóelőadás egyik főszereplője, aki egykori szentendrei élményeit osztotta meg a hallgatósággal.

Schuller Gabriella előadását Magyar drámatörténeti hagyomány a Szentendrei Teátrum műsorán címmel hallgathatta meg a közönség, László Ferenc a zenés színházi előadásokról beszélt, Deres Kornélia Shakespeare és a fiatalok nyara címmel az 1973-as Vízkereszt előadást elemezte.

A Teátrum hőskorának nagy alkotói, Zsámbéki Gábor, Kerényi Imre, Békés András munkáit elemezték a további előadások. Závada Péter Vonakodó házak előadásában a díszletként szolgáló környezet hatását vizsgálta, Karczag Márton Élő színház eleven városban, Stuber Andrea „Káprázatok között botladozunk” címmel tartott előadást.

A gyerekprogramokat Hutvágner Éva, a táncelőadásokat Péter Petra mutatta be összegző munkájában. Bóka Gábor a Szentendrei Teátrum és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 1999-2005 között létrejött különleges operaelőadásait vette számba, Radák Judit a Teátrum játéktereit mutatta be. A konferenciát Jászay Tamás Fiatalok színháza(i) Szentendrén című előadása zárta.

 

A Teátrum50 kutatási projekt során összegyűjtött dokumentumok, interjúk, fotók a https://teatrum50.szentendreiteatrum.hu/ oldalon böngészhetők. A honlap időrendi sorrendben és tematikusan is dokumentálja a Szentendrei Teátrum elmúlt fél évszázadának gazdag színháztörténeti anyagát.