Teátrum 2018 – Sajtótájékoztató

2018. május 17.

Nagy érdeklődés mellett, a budapesti Rózsavölgyi Szalonban rendezte a Szentendrei Kulturális Központ 2018. május 16-án a Szentendrei Teátrum idei programjairól sajtótájékoztatóját.

A Szentendrei Teátrum ebben az évben az 50. évébe lépett, jövőre ünnepeljük fél évszázados jubileumát. Az idei, jubileumi év a Teátrum induló időszakára reflektál. Idén is a hangsúly a fiatalokon, a friss, különleges produkciókon lesz – mondta el Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester a sajtótájékoztató megnyitóján. A tavaly nagy sikerrel elindított FRISS-sorozatban művészeti egyetemisták hat produkcióját láthatja a közönség, ebből két ősbemutatót és egy bemutató előadást is.

A sajtótájékoztatón a meghívott vendégekkel Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója beszélgetett. Elsőként Tompos Kátya, a Teátrum idei arca ajánlott a sokszínű programok közül egy csokorral, aki sokoldalúságát ezen a nyáron Szentendrén is bizonyítja. A Barcsay Múzeum kertjében induló koncertsorozatban lép fel a Borbély Műhellyel, színészként pedig egy 1947-ben játszódó, szép szerelmi történetben, a Varsói melódiában játszik együtt Adorjáni Bálinttal.

Unikális előadás lesz a Teátrum és az Orlai Produkciós iroda ősbemutatója: Lucas Hnath Nóra II. című drámája. Ibsen Babaházának történetét folytatja a fiatal és máris jelentős amerikai drámaíró. Mi történt az elmúlt 15 évben, amióta Nóra erővel kiszakította magát a ráírt szerepkörből? A találkozások milyen világnézeteket ütköztetnek? A mélyen szomorú drámát rengeteg groteszk és humoros szituációval oldja fel az író. Erről beszélt a színmű főszereplője, Kováts Adél színművész és Orlai Tibor producer.

Mi és ők címmel kerül színpadra a FRISS programsorozatban Carly Wijs műve. A rendhagyó előadás a beszláni túszdráma tragédiáját dolgozza fel sajátos szemszögből. Fehér Balázs Benő rendező, László Lili és Vilmányi Benett színművész szerint a darab különlegessége, hogy két gyerek szemszögéből, eljátszott történeteiken keresztül tárul fel a megtörtént eset.

Kárpáti Péter Pájinkás János című művét Tárnoki Márk rendező állítja színpadra. Az Álom és forradalom alcímű darab a társadalom hatalomhoz és demokráciához fűződő viszonyrendszeréről szól, a képzelet és valóság elegyével. A rendező az álomképeket zenében komponálta meg, a dalokat a Soharóza Kórus adja elő.

Szintén a FRISS programsorozat keretében mutatják be Carlo Gozzi A kígyóasszony című misztikus meséjét. A rendhagyó műfajú színházi produkció élőzenekarral kelti életre a történetet. A tragikomikus, zenés színházi mese részleteiről mesélt Varga Bence rendező. A Kígyóasszony a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Zeneakadémia, a MOME és a Képzőművészeti Egyetem volt és jelenlegi hallgatóinak közös alkotása lesz.

 

A Teátrum programjai:

Weboldal: Szentendrei Teátrum

Programfüzet: Online programfüzet

Facebook oldal: Szentendrei Teátrum

 

Fotók. Deim Balázs