Színpompás zöldségek a Bogaras kertnél

2024. március 18.

Igazán élettel teli zöldségekkel lepi meg a szentendrei Termelői Piac vásárlóit hétről-hétre a Bogaras (Bokor) kert, amely Pest megyében azon kevesek közé tartozik, ahol hasznos rovarokkal védik vegyszerek helyett a zöldségeket. Most a salátákért, a retekért, a rukkoláért, a spenótért, az újhagymáért érdemes őket keresni – mondta el Bokorné Bédics Hajnalka, az egyik tulajdonos.

 

Igazán különlegesen szép zöldségekkel töltitek meg a szentendrei Termelői Piacot. Mi a titkotok?

Nincs titkunk. Odafigyeléssel és szeretettel végezzük a munkánk a mintegy egyhektáros területen, ahol összesen hét fóliasátor vár minket nap mint nap, és ugyanekkora területen dolgozunk még a zöldségekkel a szabad ég alatt is. Fele ekkora területen kezdtük el a gazdálkodást 2015-ben, de még ma is ketten dolgozunk a növényekkel: napfelkeltétől napnyugtáig gondozzuk őket.

 

Úgy tudom, hogy különösen fontos számotokra a minőségi zöldségtermesztés. Milyen eszközeitek vannak erre?

Igyekszünk minőségi magokat vásárolni, amelyek ellenállnak a betegségeknek, illetve a kártevőknek. Ennek eredményeként biológiai növényvédelemmel védjük a zöldségeinket, 2017 óta a Szentes-Bio Kft. Koppert termékeit használjuk, amelyek tulajdonképpen Hollandiából érkező hasznos rovarokat jelentenek, vegyszereket tehát nem alkalmazunk. Pest megyében alig páran dolgoznak hasonlóan, vidéken azért már elterjedtebb ez a technológia.

 

 

Milyen zöldségeket termesztetek?

Idényzöldségeket, most a saláták, a retek, a rukkola, a spenót, az újhagyma áll a középpontban, a későbbiekben a zöldség- és fűszernövény-palántáinkat fogjuk árulni, azután persze a palántákból mi is ültetünk és ezekből termesztett zöldségeket viszünk a szentendrei piacra. Júliusban és augusztusban paprika, paradicsom, cukkini lesz nálunk a fő termék. A büszkeségeink egyébként az édespaprikák, azokat különösen szeretik a vásárlók, ahogy a színes paradicsomok is nagyon felkapottak.

 

Miért döntöttetek a zöldségtermesztés mellett?

A zöldségek előtt családi hagyományokat őrizve rózsákkal foglalkoztunk, egy ideig pedig párhuzamosan műveltük a kettőt, végül fokozatosan, de a rózsák helyett a zöldségek lepték el a kertet.

 

Rendszeresen lehet veletek találkozni a szentendrei Termelői Piacon.

Összeszokott közösség vár ott minket, a többi árussal, sőt, a többi zöldségessel is jóban vagyunk. Az egy biztos pont, ahol megtalálnak minket a vásárlóink. Még Teyföl étterem munkatársai is néha kinéznek ide hozzánk, ha valami sürgősen kell nekik, bár ők egyébként is rendszeresen tőlünk vásárolnak.

 

Kik vásárolnak nálatok?

Zömében helyiek, de Pestről is járnak hozzánk, 25-80 éves korig mindenki megfordul itt. Csak a szentendrei piacon árulunk szombatonként, hétköznap pedig a kerttel foglalkozunk.

 

Bogaras (Bokor) kert

Közösség: https://www.facebook.com/groups/1913484815333759?locale=hu_HU

Szentendre, Hajó utca 8.