Szentirmai 80 – Szirének a Duna-parton

2021. december 17.

December 4-én délután, a Duna-korzó északi részén, a támfalon három szirénszobrot láthattak az arra sétálók. Szentirmai Zoltán szobrász családja, barátai és művészetének tisztelői gyűltek össze a művész 80. születésnapja alkalmából.

Az ünneplés helyszíne nem volt véletlen, hiszen a Sziréneket a hét éve elhunyt művész a szentendrei Duna-parton képzelte el. A „pop-up kiállítást” Szalai András építész, művészettörténész, egyetemi tanár nyitotta meg, aki személyes hangú beszédében Szentirmai, a barát és a művész alakját a tánc, a görög mitológia és a szobrászat egybefonódó kontextusában idézte fel. A nagy méretű gipsz és műgyanta nőalakokból álló szoborcsoport újdonság lehetett azok számára, akik Szentirmait főként kisplasztikáiról, érmeiről ismerik, bár mind a görög téma, mind a köztéri szobor műfaja végigvonul művészetén.

„Szentirmai Zoltán intellektuális, tűnődő szobrászalkat, virtuóz módon bánik a kővel, agyaggal, bronzzal, a fával. … Szobrászatának fontos jellemzője az időutazás.  … Az „időutazások” egyik szép darabja az Üzenet az etruszkoknak c., meghasadt kerámiatorzó, rajta titokzatos időjelek, ruharedők, etruszk tombabejárat halvány rajza. … Fontos műfaja a plakett és az érem, jól érvényesül benne a finom, szellemes részmegoldások, a kevéssel sokat mondás iránti érzéke. … Különösen érzékivé, mívessé, izgalmassá teszi szobrait a különböző anyagok alkalmazása, az egymásba ágyazott-telepített kő, bronz, fa ellentétének feszültsége. …”–  írja róla az artportálon Kernács Gabriella és Wehner Tibor.

Az artportal szerzőinek tömör, lakonikus mondatai érthetővé, világossá válnak, ha végiglapozzuk Szentirmai weboldalán a munkáiról szóló fotógyűjteményt. A fotótárlatot nézve talán arra is ráérezhetünk, amit pályatársa, Várnagy Ildikó írt róla: „Általában szereti a szép és harmonikus dolgokat, de mindig beleütközik valamibe, ami fáj neki, és akkor azt meg kell mintáznia.”

A Munkácsy-díjas szobrászművész köztéri alkotásai az ország sok településén láthatók, csak éppen Szentendrén nem, ahol élete nagyobbik részét töltötte, s ahol szobrainak, kisplasztikáinak többsége született. 2015-ben B. Szabó Vera építész szentendrei művészek – Deim Pál festőművész, Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, Asszonyi Tamás szobrászművész, ef Zámbó István képzőművész – támogatásával kezdeményezte a Szirének köztéri felállítását. Bár erre még nem került sor, a művész 80. születésnapjára emlékezőknek köszönhetően azon a szombat délutánon az arra járók egy rövid időre láthatták Szentirmai Zoltán vízióját a Duna-parti szirénekről.

 

Az esemény Facebook-oldala képekkel, élő videóval­ >>>
Szentirmai Zoltán szobrász Facebook-oldala >>><
Szentirmai Zoltán weboldala >>>
Szentirmai Zoltán >>>
artportal.hu/Szentirmai Zoltán  >>>
Várnagy Ildikó szobrászművész rendhagyó interjúja Szentirmai Zoltánnal, 2009. >>>

Fotó: Pelle Tamás, B. Szabó Vera