Szentendrei Pestisűző Fesztivál

2018. június 12.

Új, mediterrán stílusú fesztivállal mutatkozik be Szentendre 2018. június 16-17-én. A fesztiválról Gyürk Dorottya kulturális alpolgármesterrel beszélgettünk.

Mi adta az ötletet egy új fesztivál életre hívásához? 
Legújabb fesztiválunkat, a Szentendrei Pestis-űző Fesztivált júniusban szervezzük, első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal. Ahhoz, hogy a város karakterét megőrizzük, fontos, hogy a mediterrán hagyományokra építsünk. A saját hagyományokban gyökerező ünnepnek, fesztiválnak a kuriózumon túl jó közösségformáló ereje van, ezért gondolkodtunk egy új fesztivál megteremtésén. Elsőként Lehoczky János kovácsmester, iparművész, a lokálpatrióta tanács elnöke vetette fel, hogy a szentendrei hagyományokat elevenítsük fel olyan programmal, melyben városunk egyik legendás történetű emlékét, a Fő téri Pestis-keresztet állítjuk a középpontba.

Milyen legenda kapcsolódik a Fő téri kereszthez?
Szentendre egyik fő szimbólumát, a Kalmár-keresztet a Szerb Kereskedő Társaság emeltette 1763-ban, hálából azért, mert a pestis-járvány pusztítása elkerülte a várost. A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egy áldozata volt, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis soha ne tudjon kiszabadulni.

Miként lehet ezt a hátborzongató történetet egy vidám fesztivál kereteibe ültetni?
A Mediterráneumban számos példa van hasonló fesztiválokra, ahol két alapmotívum dominál: a gonosz megjelenése majd elűzése, miközben maga a fesztivál fantasztikus, fergeteges népünnep. Szentendre is mediterrán jellegű város, ezért vigyázó szemünket az észak mediterrán térségre, közte testvérvárosainkra, az olaszországi Gubbióra, a dalmáciai Stari Gradra vetettük, hogy merítsünk az ottani ünnepi hagyományokból.

Hogyan ünnepelnek testvérvárosainkban?
Gubbióban minden évben, május 15-én megrendezik a Festa Dei Ceri-t, azaz a gyertyák ünnepét a város védőszentje, Szent Ubaldo tiszteletére. A gyertyafutáson a felvonulók végigjárják a város utcáit, felfutnak a meredek, kanyargó gyalogúton az Ingino-hegyre Szent Ubaldo Bazilikájához. Az útvonal ma is ugyanaz, mint több száz éve, de a gyertyákat a 19. század végén többméteres faoszlopok váltották fel, melyek tetején egy-egy szent figurája utazik. A cél, hogy a három szobrot a három különböző csapat minél gyorsabban végigvigye a városon, majd naplementéig feljussanak vele a szent sírjához, a bazilikába. A szakrális „futóversenyt” nagy eszem-iszom követi.
A pestisűzés ünnepe a nagy négyes: a Velencei karnevál, Vogalonga, Regata Storica, Festa del Redentore egyike. A basilica del Santissimo Redentore fogadalmi templomot abból az alkalomból építtették, hogy az 1576-os szörnyű pestis végét ért, amelyben 50 ezer velencei halt meg, köztük a nagy festő, Tiziano is. Minden év július harmadik vasárnapján rendezik a redentore, vagy megváltó fesztivált – nevezhetjük jóindulattal pestisűző fesztiválnak is.
Mivel Dalmáciában háromszázéves velencei uralom volt, és a dalmátokat is megtizedelte a pestis, a velencei szokások is átterjedtek.
Így a redentore ünnepe testvérvárosunkban, Stari Gradban is megtalálható, természetesen a helyi hagyományokhoz igazítottan. Az olasz és dalmát tradíciókat ötvözve rendezzük meg Szentendrén mediterrán fesztiválunkat.

Milyen tematikájú lesz a Szentendrei Pestisűző Fesztivál? 
A mediterrán hagyományokat és a kortárs művészeti elemeket fűztük egybe. A szombati nap fő eseménye a Szentendrei-szigetről csónakokkal érkező táncosok műsora lesz. A társulat a veszedelmet megjelenítve, „haláltáncot” ad elő a Dunakorzón. Az előadás
közben érkeznek meg a helyi képzőművészek jellegzetes motívumaiból készített óriás bábok, melyek segítenek elűzni a halált a városból. A motívumokat a Vajda Stúdió művészeivel közösen válogattuk. A bábokat erre az alkalomra a helyi sport- és civil szervezetek, egyesületek „fogadják örökbe”. A nézőknek veszedelem-űző álarcokat osztunk, majd a program fáklyás felvonulással folytatódik, melyet a Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékeinek fúvószenekara vezet. A fesztivál idején délutántól késő estig koncertek szórakoztatják a látogatókat.

Kik lépnek fel?
Nagyon nívós műsor állt össze: fellép az elektronikus rockzenét képviselő Altrative, a Magashegyi Underground, a tudományos
fantasztikus popzenét játszó Supernem, a szentendrei ska tánczenekar, a Kettő kettő, a fergeteges bulit ígérő Bohemian Betyars és a népszerű pop-rock zenekar, az Anna and the Barbies.

Milyen programok lesznek még?
Vasárnap délelőtt vidám hajóverseny zajlik a Dunán, melyre több kategóriában lehet majd nevezni a versenykajaktól a gumicsónakig.
A verseny szakmai támogatói Horváth Csaba többszörös világbajnok és Pétervári Pál világbajnok kenus. Várjuk a versenyzők, családok, barátok, iskolai csapatok, egyesületek jelentkezését!
Rendezvényünk díszvendégei olasz testvérvárosunk, Gubbio zászlóforgatói lesznek. Műsorukat szombaton fél 6-kor, vasárnap délután 2-kor mutatják be.
Izgalmas tematikus programokat szervezett a TDM iroda is, egyik sétájuk, a „Szentendrei katasztrófák nyomában” a helyi árvíz-tűzvész-járvány helyszíneit járja végig, a másik, az „Amikor kialszik a fény” Szentendre legsötétebb titkait tárja fel. A borzongás garantált!

 

 

 

 

Programok:

http://szentendreprogram.hu/fesztivalok/szentendrei-pestisuzo-fesztival/