Szentendrei civilek a Földért: Ökoparty

2021. április 21.

A Zöld Szentendre oldal mostantól kezdve folyamatosan informálni fog az Ökoparty rendezvényeiről is. Az Ökoparty egy szentendrei, civil csoport, céljaikat Tarnóczy Mariann, a csoport vezetője ismertette.

Egyre többen élünk a Földön?
Fogynak erőforrásaink?
Klímaváltozásunk üteme felgyorsult? Fogynak vízkészleteink? Őrült tempóban szennyezzük vizeinket, a földet, a levegőt? Méltatlanul bánunk földlakó társainkkal, az állatokkal és a növényekkel? Meghatározó szempontunk a profit, sokszor maga alá gyűrve humánus megfontolásokat is?
Nőnek az egyenlőtlenségek?

Ökológiai válság van?

Igen – de még tehetünk ellene.
NEM VAGY PORSZEM – TE VAGY AZ ERŐ!

Az Ökoparty Filmklub – köszönet a P’Art Mozi támogatásának – 2018 februárja óta havi vetítésekkel, beszélgetésekkel igyekszik bemutatni a mára bolygónkon kialakult helyzetet, segít eligazodni a fenntarthatóság komplex kérdéseiben és megmutatni, mit tehetünk annak érdekében, hogy a következő generációk is élvezhessék Földünk csodáit.
Verseny helyett együttműködés, bezárkózás helyett közösségek, egyre több helyett egyre jobb – kicsiknek és nagyok szeretnénk hitet adni, hogy nincs késő. Szeretnénk bemutatni egyszerű, környezetbarát praktikákat, működő jó gyakorlatokat, kedvet csinálni világunk megmentéséhez. Ha sokan ezt akarjuk, menni fog!

A járványhelyzetben online működésre váltottunk, és elindítottunk egy olvasókört is, nagyjából szintén havi rendszerességgel. Havonta tehát megnézhetnek a kedves érdeklődők egy öko-témájú filmet, belepillanthatnak egy ajánlott könyvbe, belehallgathatnak egy javasolt podcastba – és aztán Zoom segítségével, szakértők részvételével beszélgethetünk minderről, szerdánként, este 6 órakor.

Programjaink és sok más érdekesség is megtalálható az Ökoparty Fb-csoportban – gyere, várunk, jelentkezz be Te is!

Az Ökoparty tevékenysége az ismeretterjesztésen túl a közelmúltban kibővült, különböző helyi akciók szervezésével, megvalósításával, mint pl. szemétszedés, közösségi kertépítés, a biológiai szúnyoggyérítés támogatása stb., stb. Ez az Ökoparty Aktív profilja.

Ami még fontos, és amire büszkék vagyunk: a Védegylet Egyesület kezdettől fogva befogadott minket, helyi szervezetének elfogadva az Ökopartyt. Köszönet érte a Védegylet főtitkárának, aki helyi lakos, és természetesen az Ökoparty tagja.

Tarnóczy Mariann, a filmklub vezetője
Ökoparty