Szentendre testvérvárosai / #hetikultkihívás

2021. április 23.

Április 26. és május 1. között a Szentendrei Kulturális Központ Heti KultKihívás online sorozatában Szentendre testvérvárosait mutatják be.  Megnézzük, ők hogyan vészelték át a világjárványt, átadjuk üzenetüket.

A testvérvárosok alapötlete az, hogy a földrajzilag távol eső városok partneri viszonyt alakítsanak ki egymással, hogy az emberi és a kulturális kapcsolatokat erősítsék.
Magyarországon ezeket a várospárokat testvérvárosoknak, Európa más részein ikervárosoknak („twin towns”) vagy barátságvárosoknak („friendship towns”), német nyelvterületen partnervárosoknak („Partnerstädte”), Észak-Amerikában, Ausztráliában és Ázsiában nővérvárosoknak („sister cities”), a Varsói Szerződés tagállamaiban fivérvárosoknak („города-побратимы”) hívják.

A gyakorlatban sokszor diákcsereprogramokban, gazdasági-kulturális együttműködésben teljesedik ki a partnerség, valamint elősegítheti egymás jobb megértését és a határokon átívelő projektek létrejöttét. Bár még mindig Európában a legnépszerűbb, a testvérvárosok koncepciója már a többi kontinensre is átterjedt.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/szentendreikult/