Szentendre szívében kínálja ’az epreskert’ a finomságait

2024. augusztus 01.

„Szentendrén az emberek értékelik a kézműves termékeket, és szívesen próbálnak ki új, izgalmas ízeket. Az eperborok nemcsak frissítőek és finomak, hanem egy kis helyi különlegességet is képviselnek, ami különösen vonzóvá teszi őket” – mondta el Epermester Pincészetről egyik tulajdonosa, Paulay-Veres Tünde. A finomságokat már a Tourinform Iroda udvarán, a Dumtsa Jenő utca 22. szám alatt található ’az epreskert’-ben is megkóstolhatjuk.

 

Tahitótfalut és környékét a Szentendrei-szigeten méltán nevezzük az epertermesztés egyik bölcsőjének. Honnan ered az epertermesztés kultúrája ezen a környéken, és mikor indult ez útjára?

Tahitótfalu és a Szentendrei-sziget valóban híres az epertermesztéséről, amelynek kultúrája hosszú múltra tekint vissza. Az epertermesztés ezen a vidéken már a 19. század végén megkezdődött. Az itteni termelők a kiváló minőségű talaj és a kedvező mikroklíma miatt gyorsan felismerték, hogy a sziget kiválóan alkalmas az eper termesztésére.

Az első eperültetvények az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején jelentek meg, és azóta folyamatosan fejlődtek. A helyi gazdák generációról generációra adták tovább az epertermesztés fortélyait és hagyományait. Az itt termesztett eper különlegesen ízletes és zamatos, ami a szigeti termőföld és a Duna által biztosított optimális vízellátás eredménye.

Ma Tahitótfalu és környéke az epertermesztés egyik legfontosabb központja Magyarországon. Az itt termett eper nemcsak a hazai piacon népszerű, hanem exportcikként is jelentős szerepet tölt be. Az eperfesztiválok és egyéb helyi rendezvények is hozzájárulnak az epertermesztés hagyományainak megőrzéséhez és népszerűsítéséhez.

’az epreskert’ létrehozásával mi is szerettünk volna tisztelegni ezek előtt a hagyományok előtt, és megmutatni a látogatóknak, hogy milyen gazdag és ízletes kultúrával rendelkezik ez a térség.

 

Az eper és a bor hagyományosan egymástól különálló kultúráinak ötvözésével új távlatokat nyittok az eper mesterségében. Milyen visszajelzéseket kaptok, és mennyire szeretik Szentendrén az eperborokat?

Az Epermester Pincészet születése annak a nemes gondolatnak köszönhető, amely a tahitótfalui eperkultúra újraélesztését tűzte ki célul. Kiváló minőségű földieperből hagyományos borászati eljárással készítjük minőségi száraz és édes borainkat. Ennek megfelelően nem alkalmazunk mesterséges adalékot; aromákat és egyéb anyagokat, csak a gyümölcs legjavát használjuk fel.

A visszajelzések az elmúlt 14 évben rendkívül pozitívak voltak. Az eperboraink egyedi és különleges ízvilága hamar a helyiek és a turisták kedvenceivé váltak.

Szentendrén az emberek értékelik a kézműves termékeket, és szívesen próbálnak ki új, izgalmas ízeket. Az eperborok nemcsak frissítőek és finomak, hanem egy kis helyi különlegességet is képviselnek, ami különösen vonzóvá teszi őket.

A helyi közösség és az ide látogató turisták is nagyra értékelik az eperborainkat. Többen visszajárnak és gyakran hallunk olyan történeteket, hogy valaki ajándékba vitte haza az eperbort, és ezzel sikerült egy-egy különleges pillanatot megkoronázniuk.

Összességében elmondható, hogy az „eper és a bor ötvözése” nagyon sikeresnek bizonyult, és a jövőben is szeretnénk folytatni ezt az izgalmas utat. ’az epreskertben’ mindig igyekszünk a legjobb minőséget és egyedi ízeket kínálni, hogy vendégeink mindig elégedetten távozzanak.

 

Mindemellett megnyílt a Tourinform kertjében ’az epreskert’ nevű hely. Milyen céllal indítottátok útjára?

’az epreskert’ megnyitását az a vágy vezérelte, hogy egy olyan különleges helyet hozzunk létre Szentendre szívében, ahol a látogatók minőségi élményekkel gazdagodhatnak. A célunk az volt, hogy kézműves termékek, borok és egyéb italok szerelmesei számára egy találkozópontot biztosítsunk, ahol megismerhetik és megkóstolhatják ezeket a különleges termékeket.

Szentendre kulturális és turisztikai szempontból is egy kiemelkedő város, és úgy éreztük, hogy egy ilyen hangulatos és egyedi helyszín jól kiegészítené a város kínálatát. ’az epreskert’ nemcsak egy üzlet, hanem egy közösségi tér is, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek és élvezhetik a nyugodt, barátságos környezetet.

Végső soron az volt a célunk, hogy egy olyan helyet teremtsünk, ahol a látogatók kicsit megpihenhetnek a városnézés közben, élvezhetik a finom italokat és magukba szívhatják Szentendre különleges atmoszféráját.

Reméljük, hogy minden látogatónk számára kellemes és emlékezetes élményeket tudunk nyújtani ’az epreskertben’. Itt eperborokat, -söröket, kézműves szörpöket és még sok-sok más finomságot is kóstolhatnak, fogyaszthatnak a vendégek.