Szentendre felvirágoztatói: szerb séta Szentendrén

2017. augusztus 08.

Ezen a hétvégén ismét egy különleges programon vehetnek részt mindazok, akik szeretnék Szentendrét egy kicsit más oldaláról megismerni.


Szentendre történelmében egykor nagyon fontos szerepet játszottak a szerbek, akik kereskedelmükkel és borászatukkal felvirágoztatták a várost. Ők építették többek között azt a hét templomot is, amelyek a mai napig meghatározzák Szentendre látképét. Ezek közül négy még ma is szerb tulajdonban van, közülük kettő folyamatosan látogatható, kettő pedig csak egy évben egyszer, a templom ünnepén tekinthető meg. Mivel szakképzett vezetőnk, Vas Éva, maga is gyakorló, ortodox vallású, így ezen programunk keretében nemcsak a székesegyházat és az Egyházi Gyűjteményt tekinthetjük meg, hanem az egyik, egyébként a látogatók elől egész évben teljesen elzárt Pozseravacska templomot is.

A Szent Mihály arkangyalnak szentelt templom a szerbiai Pozsarevác városából és annak környékéről idetelepült lakosságról kapta a Pozsarevacska nevet. A pátriárkával menekülő népesség 1690-ben fából, majd 1759-ben kőből építette fel a templomot, a harangtornyát szonban csak 1794-ben emelték. Az ortodox egyház szabályai szerint – a legtöbb szentendrei templomhoz hasonlóan – szentélye keletre néz, ikonosztázát a XVIII. századi szerb festészet kivételes alkotásaként tartják számon.

A templom egész évben zárva tart, csak tematikus sétánkon nyitja meg kapuit.

A séta időpontja: 2017.08.13., vasárnap 16:00
A séta ára: 2500 Ft (a szentendrei kuponfüzetben található kuponnal 25 % kedvezmény vehető igénybe)
Kivel sétálunk?: Vas Éva, múzeumi munkatárs
Találkozó: a Tourinform irodanál

A korlátozott létszám miatt a sétákra előzetes regisztráció ajánlott, melyet személyesen a Tourinform irodában vagy a +36 26 317-965-ös telefonszámon, illetve a tdm@szentendre.hu címen, a kiválasztott séta nevének és a jelentkező elérhetőségi adatainak megadásával tehet meg bárki.