Szentendre, a Fotósok Városa – fotóklub alakult a TDM támogatásával

2021. július 23.

A Fotóklub fő célja, hogy a klub tagjainak lencséjén keresztül ismertessék meg Szentendre ismeretlen arcát. Fotóikkal izgalmas, eddig nem látott pincék, padlások, udvarok, helyek felfedezésére buzdítanak. Az alapítók mottója, hogy Szentendre ma már nem csak a festők városa, hanem a fotósoké is.

A Szentendre és Térsége Turisztikai Desztinációs Menedzsment támogatásával létrejött klub alakuló ülésének a Szentendrei Városi Vendégház adott otthont, melyen Fülöp Zsolt polgármester üdvözlő beszédet mondott.
A kezdeményezés ötletgazdája és egyben szervezési vezetője, Tóth András öt éve él Szentendrén. A szüleitől, ötven évvel ezelőtt kapott fényképezőgépét a mai napig őrzi. A vírushelyzet miatti lezárásokat követően, a tavaszi lassú nyitás után kezdett körvonalazódni benne egy fotóklub megalakításának ötlete azzal a céllal, hogy az ideérkező turistákat hosszabb ideig városunkban tartsa, illetve többszöri visszatérésre ösztönözze. András felismerte, hogy új sarkok, szegletek, udvarok, azok látványa és történetének átélése közben az idelátogató elkészítheti saját, egyedi fotóját. Sajátos szögből, sajátos beállítással biztos nem lesz másnak hasonló képe. Ötletével felkereste Lőrinc Ágnest, a TDM ügyvezetőjét, aki szélesre tárta ajtaját, és csak annyit mondott, csináljuk! Így jött létre a „Szentendre, a fotósok városa” facebook csoport, és így jött létre a július 20-án induló fotóklub is.

Az alapító eseményen, a tagok után Fülöp Zsolt mondta el köszöntő beszédét, aki szintén azonnal a kezdeményezés mögé állt, egyetértett abban, hogy a fotózás, a szervezett workshopok új látogatókat tudnak idevonzani, olyanokat is, akik már jártak itt, és olyanokat is, akik e miatt érkeznek majd ide. Az eseményen megjelent, belépési szándékot jelző fotósoknak azzal kedveskedtek az alapítók, hogy elengedték számukra a belépési díjat. A nap állófogadással, kötetlen beszélgetéssel zárult.

A klub szakmai vezetője, Kővári Rudolf aranyérmes FIAP fotóművész. Fő területe az emberábrázolás: portrék, aktok, események, valamint az épület- és termékfotózás. Számos nemzetközi és hazai pályázaton ért el kiemelkedő eredményt. Szerepelt több galériában, volt saját kiállítása, fotópályázaton vett részt zsűritagként, de oktat és fotós túrákat is vezet.
A „mindössze” 13 éves ifjú, Farkas Kornél a klub ifjúsági tagozatának vezetője, aki autodidakta módon, tízéves korában kezdett fotózni. Nem sokkal később, Felfedezhető Csodák címmel önálló kiállítása nyílt Szentendrén. Írt róla az Index, a Bors, a Blikk, interjút készített vele az M2, és a Családbarát is, mégis Kornél arra a legbüszkébb, hogy mindezt egyedül érte el, de leszögezi, hogy nem a sikerért fotóz, hanem hogy megmutassa Magyarország csodáit.

A fotóklub patetikus hozzáállással szeretné kiérdemelni a „Szentendre, a festők városa” mellé a „Szentendre, a fotósok városa” táblát. Elsődleges célkitűzésük az, hogy Szentendrén érdemes legyen egész napot itt tölteni, szürke hétköznapokon, viharos hétvégeken, turistamentes, fesztiválszűk időszakokban is. Terveik közt szerepelnek fotós séták azoknak, akik egyedül szeretnék a város rejtelmeit felderíteni és dokumentálni, de lesznek egész napos workshopok oktatással, a készült fotók kiértékelésével, rögtönzött kiállításokkal stb. Az első ilyen jellegű rendezvény a Szentendre Éjjel-Nappal program keretében, augusztus 28-29-re meghirdetett, egész napos fotóprogrammal indul.

fotók: Tóth András