Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben

2015. október 27.

November 7-én és 8-án családi programok sora várja a Skanzenbe látogatókat, ahol a Márton napjához kötődő szokások mellett újborok és finom ételek kerülnek a középpontba.

Márton napja egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi időkben, ami főként a finom libaételeknek és az ízletes újboroknak köszönhető. Azonban akad még bőségesen felfedeznivaló a Márton napi szokások között. Máris itt egy érdekesség: Márton napját Kisfarsang idején ünnepeljük. De mi az a Kisfarsang? Szeptember 29. és november 25. között, Mihály naptól Katalin napig tartjuk számon. Ez az őszi báli szezon, amikor minden a vidámságról, az ünneplésről, a mulatozásról, a szerelemről, és ez utóbbiból adódóan a lakodalmakról szól. A legények ekkor kérték meg a lányok kezét, és így még az ősz folyamán megtartották a menyegzőt. Azoknak a lányoknak, akik nem keltek el ősszel, utána már csak télen, nagyfarsang idején volt esélyük párt lelniük.

A kétnapos fesztiválon fel is elevenítik a szentendrei Skanzenben az őszi lánykérések hagyományát, a látogatók maguk is részesei lehetnek a vidám szerepjátéknak. Aki élete szerelmét valóban szeretné meglepni, kezét megkérni, azoknak itt az alkalom a nem mindennapi lánykéréshez. A Skanzen mindent megad ahhoz, hogy szakavatott segítséggel, a szabadtéri múzeumban, a Szent Márton fesztiválon jegyesekké válhassanak a szerelmesek.


November 7-én és 8-án egész nap népzene és néptánctanítás, bál várja az érdeklődőket. A hagyományőrző Lajta Néptáncegyüttes tagjai segítségével végigkísérhetik a látogatók, hogyan készülődtek lányok és legények a bálokra: szépítkezés, hajfonás, ruhadíszítés, kedvcsináló játékok.

Az őszi munkálatok is helyet kapnak a kétnapos forgatagban. Kipróbálhatják a Skanzenbe látogatók a tollfosztást, a kukoricamorzsolást, de még egy igazi fonóba is betérhetnek, ahol a vidám hangulatról többek között a felnőtt mesék gondoskodnak.

A szentendrei Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényének elmaradhatatlan részét képezik a gasztronómiai és boros programok. Idén is az ország legjobb családi borászatai közül hívnak a szervezők, akik a 2015-ös évjárat legfrissebb nedűit kínálják. Aki a bort és az irodalmat együtt szeretné élvezni, azoknak irodalmi borkóstolóval kedveskednek. Mindemellett számos libaétellel, őszi fogással várják az ínyenceket a zord időben is meleg, fűtött fesztiválsátorban. Itt kapnak helyet délelőttönként a gyermekeknek szóló bábelőadások, délutánonként pedig a minőségi zenei koncertek.


A szentendrei Skanzen Márton-napi fesztiválján két különleges gyereket is megismerhet a nagyközönség; Mákszemet és Gubót. Róluk és a skanzenbeli kalandozásaikról szól Molnár Krisztina írónő legújabb mesekönyve, melyet Schall Eszter illusztrációi színesítenek. A könyv ekkor kerül először a polcokra, és a fesztivál során lehetőség nyílik még többet megtudni a történet születéséről, szereplőiről.

Amire pedig biztosan mindenki számíthat idén is a Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényén: libákra, akik vidáman masíroznak a tanyán, libákra, akik a sült gesztenyére hangos gágogással hívják fel a figyelmet, és libákra a kézműves műhelyekben, ahol zokniból, textilből, vesszőből formázhatnak libuskákat az alkotni vágyók a csutkababa és az ajtódísz mellett.