Sportos, táncos Ister Napok Postás strand átadóval

2019. július 22.

Az idei Ister Napok programsorozata új helyszínen, a megújult Postás strandon kezdődött július 20-án. Az ünnepi átadót követően sportos víziprogramok, valamint népzenei és táncházprogramok várták a fesztiválozókat. A koncertek, kézműves foglalkozások mellett egészségmegőrző szűrések, tesztek is fogadták a látogatókat, és a Duna ünnepén az elmaradhatatlan, csodás gyertyaúsztatás fényeiben is gyönyörködhettünk. 

A szombat frissítő napüdvözlettel indult, és a sportos programok röplabda villámtornával, gyermek és vízisport programokkal folytatódtak.

Aki eddig nem tudta, mi fán (azaz vízen) terem a SUP jóga és SUP evezés, most a bemutatókon megszerethette a különleges edzésformákat.

Az úszkálás mellett a gyerekek kedvence most is a kézműveskedés volt: béka, üzenettutaj és gyertyahajó is készült.

Strandröplabdázni is lehetett az új pályán és izgalmas kihívás volt a kötélen egyensúlyozás is.

Ügyességi próbatételekkel fogadta a fesztiválozókat a Vissza a Vadonba csapata.

Ingyenes egészségmegőrző szűrővizsgálatokkal várta az érdeklődőket az EFI, az Egészséges Városért Közalapítvány és Praxisközösség közös prevenciós programján.

A hagyományokhoz híven az Ister fesztivál bővelkedett népzenei és néptánc programokban. A Duna korzón a Zora zenekar tüzes néptáncbemutatóval, tánctanítással és táncházzal nyitotta a programok sorát.

A színpadon Szabó Enikő és népzenész barátai zenéltek, a vendégük Waszlavik László volt.

Szombat este a szentendrei kuriózumnak számító zenés gyertyaúsztatás páratlan látványában gyönyörködhettünk.

Utána a Guca Partyzans Band koncertje és fergeteges táncház zárta a Duna ünnepének szombati napját.

Vasárnap folytatódtak a népzenei és néptánc-programok a korzón. A Borsa Együttes adott koncertet és táncházba hívta a látogatókat Molnár Előd.

A jókedv és tánc folytatódott Tímár Sára és zenekara műsorával. A koraesti program moldvai táncház volt Zoltán Eszter vezetésével.

Nagy sikerrel adott nótaestet Kapi Gábor és zenekara a Barcsay udvarban.

A fesztiválhétvégére a Parno Graszt fantasztikus koncertje tette fel a koronát.

Szentendrei Ister Napokon először használhatták a fesztiválozók az egyedi dizájnnal készült RePoharakat. Túl azon, hogy a környezetterhelést, a műanyaghulladék mennyiségét jelentősen csökkenti az új ötlet, igen szép városmotívum grafika került a visszaváltható poharakra Krizbai Gergely Krizbo tervei alapján. A pohárért  500 Ft-ot kértek az első ital kikérésekor, és hazafelé, leadva a pultoknál, a betétdíjat visszakapták a fesztiválozók. A színes műanyagpoharakon a szentendrei nyári fesztiválok leghasznosabb információja is feltűnik, az aktuális programok QR-kódja. A kód leolvasása után mobiltelefonunk a szentendreprogram.hu oldalra navigál, ahol válogathatunk a változatos programok között. A RePoharakat a fesztiválok szervezője, a Szentendrei Kulturális Központ rendelte meg, és a továbbiakban minden új rendezvényen visszaváltható poharakat kínál majd. A Kulturális Központ célja, minél több ökotudatos megoldást vinni a rendezvényekbe, amivel a környezetünket óvjuk.