Rákóczisok Erdélyben

2019. június 19.

A Rákóczi iskola életében már hagyomány, hogy a hetedikesek és a gimnazisták tavasszal útra kelnek, hogy felfedezzék Erdély kincseit, a határontúli magyarság történelmét, szokásait.

  1. március 14-17-ig a végzősökkel és a kilencedikes diákokkal Torockóra utaztunk, majd csillagtúraszerűen jártuk, ismertük meg az erdélyi tájakat. Láttuk Érsemlyén Kazinczy emlékművét, Nagyvárad különleges Sas-házát, Kolozsváron találkoztunk a Báthory István Líceum magyar diákjaival és a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolának kisdiákjaival, akik lelkesen fogadtak minket. Segítettünk közösségi munkában kertjük tavaszi nagytakarításában. Leereszkedtünk a tordai sóbánya mélyére, majd végigjártuk a Tordai-hasadék izgalmas útjait. A torockói gyermekotthonba ajándékokat vittünk a gyerekeknek. Hazafelé útba ejtettük Ady szülőházát Érmindszenten és a nagykárolyi grófi kastélyt. Polacsek Tamás kísért minket, kedvessége és hatalmas tudása lenyűgöző volt.

A hetedik évfolyam május 21-25-ig vett részt a székelyföldi utazáson. A nagy távolság miatt az első és utolsó nap utazással telt. Homoródfürdőn volt a szállásunk, innen indultunk a három napon három irányba. Jártunk Csíksomlyón, a Szent Anna-tónál és a Békás-szorosban. Megismertük a Gyilkos-tó legendáját, majd a szomszédos Mohos-lápot jártuk be. Elidőztünk a parajdi sóbányában, Korondon pedig a mesterek segítségével kipróbáltuk a korongozást, megismertük a taplászok (taplógombából készítenek tárgyakat) munkáját, majd ajándékokat vásároltunk a helyi piacon. Találkoztunk székelyudvarhelyi diákokkal. Ajándékkal megrakodva meglátogattuk a kászonaltízi gyermekotthont, ahol lelkesen, őszinte szeretettel fogadtak minket. Megkoszorúztuk a madéfalvi veszedelem emlékművét és a nyergestetői csata kopjafáit. Ezeken a helyszíneken és Tamási Áron síremlékénél szavaltunk is. Tamás bácsitól útközben és a helyszíneken rengeteg érdekes információt hallottunk.

Mind a két alkalommal csodálatos helyeken jártunk, életre szóló élményeket szereztünk.

Köszönjük a lehetőséget.

Rákóczis diákok