Portofino? Szentendre! Teátrum: 50! Co-Opera: 3!

2019. július 01.

Mintha az olasz kisvárosban, Portofinoban járnánk: nyár este, macskaköves tér, fehér abrosszal terített asztalok, pompás vacsora, pezsgőt kortyoló vendégek, áradó operadallamok… Igazi mediterrán életérzést varázsolt Szentendre Fő terére az idén 50 éves Szentendrei Teátrum jubileumi Operagálája.

Az Operagála volt az idén kereken 50 esztendős Szentendrei Teátrum első bemutatója június 29-én. Az ünnepi este nemcsak a Teátrumnak szólt, mert a produkció létrehozója, a Co-Opera is ekkor ünnepelte harmadik évadját. A Szentendréről indult egyedülálló kezdeményezés – túl a századik előadáson – nagy sikerrel közvetíti a műfajok királynőjét, az operát az ország sok-sok városában, és határon túl is.

A Co-Opera és a Teátrum jóvoltából különleges estével ünnepelt Szentendre. Mediterrán hangulat, pezsgős vacsora a legnagyobb klasszikusok társaságában – méltó komolyzenei nyitánya volt az idei nyárnak az előadás. A vacsora választékos menüsorait a Fő téri éttermek, a Kereskedőház, a Pótkulcs és a Korona Étterem szolgálta fel.

A kulináris örömök után a produkciót a Szentendrei Teátrum igazgatója, Vasvári Csaba és a Co-Opera igazgatója, Vadász Dániel köszöntötte. A műsorszámokat a jubiláló Teátrum idei háziasszonya, az üde, fiatal tehetség, Gubik Petra konferálta fel. Az est során a legnagyobbak, Donizetti, Mozart, Delibes és Bizet örökzöld áriáit hallhatta a közönség, kiváló művészek előadásában, köztük Fischl Mónika, aki pár napja rangos kitüntetést nyert: az Operettszínház Honthy-díját. Az énekeseket az Óbudai Danubia Zenekar kísérte Dinyés Dániel vezényletével.

A nagy adag humorral dúsított áriák görbe tükröt tartottak a fogyasztói társadalom szereplői elé. A modern világ attribútumai: drága mobilok, Gucci-szatyrok, menő napszemüvegek mellé a hollywood-i cukros-bájos életérzés gesztusrendszere társult. A fiatal rendező, Szabó Máté jó érzékkel porolta le a partitúráról a fáradt rizsport, s sziporkázó, nagyon mai előadást alkotott. Jutalomjáték a szereplőknek – jutalomélmény a nézőknek! A forró napok közben ez az este üdítően frissítő légáramlatokat hozott a térre, az opera csodás műfaja humorral fűszerezve pedig garancia volt a forró hangulatra, a közönség és a szereplők eufóriájára.