POKET könyvautomata Szentendrén is

2019. február 15.

A Sztalker Csoport által életre hívott olvasásnépszerűsítő, közösségépítő projekt részeként mostantól már városunkban is bárki hozzájuthat 990 Ft-ért a kortárs és klasszikus irodalom gyöngyszemeihez. A szerelmesek napján, 2019. február 14-én az olvasás szerelmesei is ajándékot kaptak Szentendrén. Ezen a napon adták át első vidéki helyszínként a szentendrei POKET könyvautomatát a HÉV-állomásnál.

Tavaly, a költészet napján elindult zsebkönyvprojekt során hét könyvautomatát helyeztek el Budapest forgalmas pontjain, a szentendrei a nyolcadik a sorban. A „cola-automatákból” átalakított zsebkönyvautomatákba Grecsó Krisztián irodalmi vezetésével bekerült 11 alkotás között többek között elérhető Szerb Antal: Utas és holdvilág, Saint-Exupéry: A kis herceg, Krúdy Gyula: Ady Endre éjszakái vagy Hrabal: Gyöngéd barbárok című könyve.

Már a megnyitón nagy sikert aratott az új kezdeményezés, mely Szentendre Város Önkormányzata, a Szentendre és Térsége TDM és a MÁV-HÉV Zrt. támogatásával valósult meg városunkban. Az elegáns és praktikus formában zsebre vágható irodalom remélhetőleg erős konkurencia lesz az okostelefonokkal szemben, hiszen a kezdeményezés elsődleges célja: újra megszerettetni az olvasást a fiatalokkal.
Az ünnepélyes megnyitón Vecsei H. Miklós színművész, a kezdeményezés egyik alapítója nagy örömmel üdvözölte az első vidéki helyszínt, Szentendrét, és elmondta, a közeljövőben az ország valamennyi egyetemvárosában szeretnének POKET automatát meghonosítani. Az ünnepi átadón Verseghi-Nagy Miklós polgármester mondott köszöntőt, majd elsőként próbálta ki a könyvautomatát, és a kínálatból Molnár Ferenc klasszikusát, A Pál utcai fiúkat választotta. A könyvautomatának helyszínt biztosító MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatója, Keresztes Péter is örül a kezdeményezésnek, és mint a megnyitón elmondta, reméli, minél több busz-, villamos-, vonatmegállóban viszontláthatjuk a könyvautomatákat, hogy az utazás hasznos időtöltéssel teljen. Az eseményen Merker Dávid, a Hosszúlépés. Járunk? társalapítója is köszöntötte a megjelenteket, és még egy újdonságot jelentett be. A tervek szerint hamarosan egy szintén egyedi és különleges kezdeményezés, a Szentendrei randitérkép is elérhető lesz városunkban.

A megnyitón Szczuka Panka énekelt és játszott ukulelén, meglepetés dallal ajándékozta meg a közönséget a Kékvölgy Waldorf iskola csapata, akik a népszerű A Pál utcai fiúk musicalből adtak elő részletet. Rózsák, marcipánszívek, színes lufik irodalmi idézetekkel, kitűzők – a szervezők további, kedves ajándékokkal fogadták a szép számú érdeklődőt, akik az átadó után nagy lelkesedéssel vásároltak az automata irodalmi kínálatából.

További információ a POKET zsebkönyvekről a https://poketonline.hu/ oldalon található.