PhotoLab – új kiállítóhelyet nyit a Ferenczy Múzeumi Centrum

2022. február 04.

Új kiállítóhelyet nyit az FMC a Vajda Múzeumban. A PhotoLab – egy hely, ami a fotográfiáról szól idén szentendrei kötődésű fotóművészek bemutatkozásának ad teret: elsőként Bácsi Róbert László A szabadság gesztusai című kiállítását láthatják az érdeklődők.

 A képzőművészet különböző ágai mellett a fotográfia is karakteres és progresszív arcéllel van jelen a térség művészeti topográfiájában. Számos jelentős fotográfus és fotóművész kötődik Szentendréhez és vonzáskörzetéhez. A Ferenczy Múzeumi Centrum hetvenéves fennállása alatt ez idáig nem volt olyan kiállítótér, ami kizárólag a fotográfia bemutatását, népszerűsítését tekintette feladatának.

Az önálló kiállítóhely két-három havonta változó fotográfiai kiállításokkal, a fotóművészet élvonalába tartozó alkotók hosszútávú projektjeiből válogat. Az első év művészeti koncepciója szentendrei fókuszú, bemutatkozási lehetőséget biztosít a Szentendrén vagy vonzáskörében dolgozó kiemelkedő fotográfusok számára, elsősorban egyéni vagy páros kiállítás formájában. A következő évben, tágítva a kört, a Szentendréhez nem köthető, de nemzetközi szinten is jegyzett, Magyarországon vagy külföldön élő fotográfusok egyéni tárlatai kerülnek bemutatásra. Ezzel egyidejűleg gyűjteménygyarapítás is történik, kiállításonként egy fotográfia bekerül vásárlás vagy ajándékozás által az FMC gyűjteményébe.

A Ferenczy Múzeumi Centrum PhotoLab kiállítóhelye friss, progresszív, új művészeti ágat hoz a múzeum arculatába, a hosszútávú fotóprojektek bemutatása mellett új anyagok létrejöttét is inspirálja. A tervek között szerepel együttműködés más fotográfiával foglalkozó intézményekkel és galériákkal, fotográfiát oktató egyetemekkel.

Minden kiállításhoz programok kapcsolódnak: szakmai előadások, artist talks események, fotó workshop vagy portfolio review. Éppen ezért a kiállítóhely jelenlegi adottságait fejlesztve egy olvasó-beszélgető nappali teret alakítanak ki, hogy a kiállítás terében arra is legyen lehetőség, hogy a friss fotográfiai szakirodalmat, folyóiratokat lapozgatva mélyüljenek el az érdeklődők a fotográfia világában vagy hallgassák meg a felkért szakmai előadókat.

Kiállítók:
2022-ben Bácsi Róbert László, Aknay Csaba és Kotchy Gábor (The Orbital Strangers Project), Deim Balázs, Csontó Lajos, 2023 elején Regős Benedek kiállítása nyílik a PhotoLab-ban.
Művészeti vezető, kurátor: Kopin Katalin művészettörténész.

A szabadság gesztusai – Bácsi Róbert László egyéni kiállítása

A megnyitó időpontja: február 12. (szombat) 17:00
Az eseményt Kováts Adél színművész, a Radnóti Színház igazgatója nyitja meg
Helyszín: PhotoLab – Vajda Múzeum (Hunyadi u. 1.)
A kiállítás 2022. 13. – 2022. 03. 27. között látogatható.

Az egyéni kiállítás keretében öt hosszútávú fotóprojekt kerül fókuszba, melyek az egyéni szabadság megélésének témája köré rendeződnek.
A kiállításhoz kétnyelvű, magyar-angol katalógus is kapcsolódik, mely a bemutatott fotóesszék mellett, egy a fotográfussal készült interjút és tanulmányt is tartalmaz. A kiállító fotóművésszel készült interjú 60 perces videó formájában is látható lesz a kiállításon.

A szentendrei születésű és jelenleg is a városban élő fotográfust főként a dokumentarista fotográfia, illetve a portré- és a társadalomábrázolás érdekli. Szívesen fényképezi különböző országok kultúráját, az ott élő emberek életét, ezért igyekszik sokat utazni, hogy újabb és újabb riportokat tudjon készíteni – így a fotózás és az utazás az évek alatt teljesen összekapcsolódott számára. Hat éve kezdett el egy nagyobb fotósorozatot Hegyi-Karabah tartományról és Transznyisztriáról. Célja, hogy még több autonóm területre eljusson és fényképezni tudja az ottani életet és nehézségeket, amelyekkel az embereknek szembe kell nézniük. 2010-ben, két kollégájával létrehozták a Pictorial Collective fotográfusokból álló csoportot. Az motiválta, hogy olyan fotográfiai közösség alakuljon, amelyben a tagok egymástól függetlenül, de egymást inspirálva dolgozhatnak. Fontos számukra a mindennapi helyzetek, különféle problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal. Számos díj nyertese, André Kertész-nagydíjas, Munkácsi Márton-díjas, 2008-ban Junior Príma Díjjal tüntették ki, háromszor nyerte el a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat. Ezen kívül több Sajtófotó díjat kapott, 2020-ban Capa-ösztöndíjas lett.

Borítókép és fotó: Bácsi Róbert László