NYITOTT VÁROS – HAGYOMÁNYOK, ÚJDONSÁGOK FESZTIVÁLJA

2016. augusztus 22.

Beszélgetés Gyürk Dorottya alpolgármesterrel a XI. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál programjairól.

dorottya

A több mint egy évtizede nagy sikerrel rendezett kapunyitó, nyárzáró fesztivált az idén is a genius loci vezérli…
Ez a „legszentendreibb” városi fesztiválunk: rólunk szól, minden résztvevő szentendrei, ahol azt szeretnénk megmutatni, kik vagyunk, hol élünk. Újdonság az idei éjjel-nappal nyitva fesztiválon a Házak, udvarok, házigazdák Szentendrén sorozat, melyben a város lokálpatriótái tárják ki házaik, udvaraik kapuját a betérő vendégek előtt. Saját szervezésű, szokatlan és egyedi programokkal, házi készítésű gasztronómiai kuriózumokkal lepik meg a látogatókat. Szentendrei helyszínek, szentendrei alkotók, polgárok mutatkoznak be a városban élők és a vendégek előtt.

Az ötlet nyomán hogyan sikerült aktivizálni a városban élőket?
A programszervező helyi civilek nemcsak nyár végén, de egész évben aktív szereplői a város közéletének, így nagy lelkesedéssel vettek részt a fesztivál gazdag programkínálatának bővítésében. A felkért szentendreiek eseménysorát a Kulturális Központ munkatársai és Szondy Andrea segítségével gyűjtöttük össze, illetve az ő ötlete volt a kulturális programokon felül a GastroArt-sorozat elindítása.

Mit takar a GastroArt elnevezés?
Itt egymásra talál a művészet és a gasztronómia az édes pillanatok jegyében. Kilenc szentendrei művész és helyi étterem, kávézó, cukrászda párosa tervezi és készíti el a különleges desszertkompozíciókat. A fantasztikus édesség-költemények ráadásul olyan fantáziadús neveket kaptak, mint például: Urimódi batikolt sajttorta, Kelet varázsa, vagy A lét elviselhetetlen csokissága…

A művészi desszertkompozíciók mellett milyen ízeket kóstolhatunk még a fesztiválon?
Pelle Csilla, a Dumtsa utcai Csokibolt tulajdonosa barátait kérte fel, hogy főzéstudományukkal elkápráztassák a látogatókat. Az Egy falat Szentendre programjában csodás finomságokat, jó borokat és természetesen zenét kínálnak, s aki otthon is reprodukálná a fogásokat, a recepteket is megkaphatja majd.
Nemrég alakult városunkban a Szentendre Barátai Egyesület, melynek tagjai rendre nagyon sikeres programokat kínálnak a helyieknek. A fesztiválra eredeti szentendrei ízekkel készülnek, a Kőhegy szőlőtökéiről származó borral, mediterrán fogásokkal, zenével várnak mindenkit. Kóstoljon bele Szentendrébe! című programjuk házigazdája Benes Edvárd egyesületi elnök lesz a Fő téren, a Városi Vendégházban. A Balkán ízeit kínálják majd az esteken, szerb és dalmát ételeket főznek az egyesület tagjainak társaságában.
Folytatódik a sor az Ételfesték performansszal, melyben a művészetek városához méltó programban kiderül többek között az is, hogyan lehet somlói furminttal festeni merített papírra. A szentendrei Lakástárlat Alapítvány kért fel helyi alkotóművészeket, hogy készítsék el művészi bor-víziójukat. Az izgalmas borkóstoló, borfestő-estet Balogh Zsuzsa és Musza Györgyi vezeti majd.

Idén is hangsúlyos szerepet kap a programok között az irodalom, a zene, a képzőművészet…
A volt Széchenyi vadászkastélyt a Duna partján idén újították fel gyönyörűen a tulajdonosok, és nyitották meg a nagyközönség előtt. Az Apáti Galéria szervezésében dadaista irodalmi esten vehetünk részt a csillagos ég alatt, a villa titkos kertjében.
Lesz még könyvbemutató, utcatárlat, kiállítás, iparművészeti bemutató, homokanimációs előadás, divatbemutató, teaszertartás előadással és kóstolóval, interaktív improvizációs színház, és természetesen számtalan remek koncert – felsorolni is nehéz!
Ebben az évben beléphetünk Ferenczy Károly festőművész műteremházának kertjébe is, ahol Kanyó Erika meghívására St. Martin ad koncertet.

Milyen különlegességek várják még a fesztivál látogatóit?
A Szeresd Szentendrét Egyesület évek óta óriási érdeklődés mellett szervezi tematikus sétáit a városban. Szentendre titkait feltáró sorozatukban a Kincskereső túra, a Pinceséta, a lampionos, ijesztgetős Denevérséta mellett most hajóstúrát is szerveznek a Szentendrei szigetre. A nagy átkelés sétavezetője Vadász Bence építész, költő lesz, akivel a túloldalról, kockás pléden üldögélve piknikezhetünk jó borok és trüffel társaságában, a város sziluettjében gyönyörködve a naplementében.
A Kacsakő bisztrónál a Duna-parton nemcsak koncerteket hallgathatunk a csíkos nyugágyakban hátradőlve, de land art kompozíciók születnek majd, s a közös alkotómunkába bárki bekapcsolódhat.
A Fő teret szombaton fényekbe öltöztetjük, s a Duna-korzó nagyszínpadán a Besh o droM zenekar koncertje zárja az idei nyarat.

Sz. N.


A XI. Szentendre Éjjel-nappal Nyitva Fesztivál részletes programjait itt találhatja: