NYÁRZÁRÓ KAPUNYITÁS

2016. augusztus 03.

ejnap2-e1469714332992-muhsm7eul1kfhpin7zayl214nej4yirbym9rovy0l4

XI. Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál – A nyár utolsó hétvégéjén ismét szélesre tárja kapuit Szentendre. Az immár tizenegyedik nyárzáró fesztiválon hagyományosan késő éjszakáig változatos kulturális és gasztronómiai programok várnak minden korosztályt a belvárosban.

Új színfolt lesz idén a fesztivál programjai között a Házak, udvarok, házigazdák Szentendrén-sorozat. Olyan lelkes, itt élő lokálpatrióták nyitják ki házaik, galériáik, műhelyeik, üzleteik ajtaját, akik Szentendrét nemcsak lakóhelyük miatt szeretik, de fontosnak tartják, hogy a város kulturális áramköreibe is csatlakozzanak felvillanó ötleteikkel, „önjáró” programjaikkal.

Szokatlan vállalkozás lesz a Palmetta Design Galéria „Csizma az asztalon” játéka: művészeket kértek fel arra, hogy kedvenc lábbelijüket egy kiállításhoz kölcsönözzék – a hozzájuk fűződő történettel együtt.

Ugyancsak izgalmas zenei eseménynek ígérkezik a Kacsakő bisztrónál a „Hely szelleme koncert és performance” szentendrei képzőművészekkel és zenészekkel.

A Városi Vendégházban „Ételfesték performance” lesz, azaz a házigazdák bebizonyítják, festeni mindennel lehet! Hogyan mutat a somlói furmint merített papíron? Kiderül a programban! De lesz valódi gasztro-túra is „Egy falat Szentendre” címmel, az eredeti helyi ízek felvonultatásával és a GastroArt keretében egymásra talál a gasztronómia és a művészet! Az artisztikus desszertkompozíciókat kilenc szentendrei művész és helyi étterem, kávézó, cukrászda jeles képviselőjének párosa tervezi és készíti el. Köztük ehhez hasonló fantázianevekkel: “A lét elviselhetetlen csokissága”, “Gyönyörök kelyhe” vagy “Ablak – rácsos pite Vajda Lajos rajza alapján”.

A háromnapos hétvégén hallhatunk homok-animációs előadást, festhetünk köveket, kézműveskedhetünk a könyvesboltban, benézhetünk a szövőműhelybe és/vagy bámulhatjuk a meghökkentő extrémsport-bemutatót.

Ha nagyon felpörögtünk, vár a Patak színpad az Apor hídnál, ahol az Ittésmost Társulat improvizációs színházának azonnal társulati tagjává válhatunk. „Rövid, lendületes, néha a nézők ötletei alapján épülő jeleneteket láthatnak az érdeklődők, melyek hol derűsen, hol keserédesen reflektálnak a jelenünkre vagy éppen múltunkra-jövőnkre, az életünkre.” – ígérik a szervezők.

Természetesen ahová lépnünk, képzőművészeti kiállításokba, performanszokba botlunk, mindenhonnan szól majd a zene, kisebb-nagyobb színpadokon különlegesen színes zenei felhozatal várja majd a fesztiválozókat.

Idén is a látványos, hangulatos Fényfőtér ragyogja majd be a fesztiváléjt, méltón búcsúztatva az idei varázslatos nyarat.

Részletes programok hamarosan a Szentendre éjjel-nappal nyitva programfüzetében, illetve a fesztivál oldalán:

https://www.facebook.com/Szentendre-%C3%89jjel-Nappal-Nyitva-567171319996222/?fref=ts