Nemzetközi Ifjúsági Fesztivál Gubbióban

2019. október 01.

Középkori táncok, Dante és zászlóforgatók –  2019. szeptember 25-29. között, olasz testvérvárosunkban, Gubbióban szervezték a sok évtizedes hagyománynak örvendő Nemzetközi Ifjúsági Fesztivált. A rendezvény az olasz városka Középkor Fesztiváljának keretein belül zajlott.

A résztvevő városok – Gubbio (Olaszország), Huntingdon-Godmanchester (Egyesült Királyság), Wertheim (Németroszág) és Szentendre – küldöttei a csodálatos, középkori város falai között ismerkedtek a „Nő a középkorban” című témával és természetesen egymással is, hiszen az európaiság szellemében rendezett ifjúsági fesztivál alapeleme a fiatalok, a kultúrák és az ismeretek keveredése.

A magyar csapat tagjait a helyi középiskolák delegálták. Összesen tizennégy fiatal utazott az öt középiskola, illetve a város képviseletében: Kamp Kinga, Mohácsi Dóra, Szűcs Fülöp és Vass Ágoston a Ferences Gimnáziumból, Borbély Ágnes Eszter és Hoffman Gergely Márton a Móricz Zsigmond Gimnáziumból, Dukay Zsombor és Vaskó Vivien a Petzelt József Szakgimnázium és Szakiskolából, Horváth Ádám Balázs és Zeller Fanni a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumból, illetve Buzás Dorina, Herczeg Fülöp, Szente Gréta és Trenka Zsombor a Református Gimnáziumból. Kísérőtanáraik voltak: Pió testvér a Ferences Gimnáziumból és Zalavári Márta tanárnő a Rákócziból.

A diákok egy középkori, egykori kolostorban voltak elszállásolva a többi nemzet fiataljaival együtt, és a közös programokon alkalmuk volt beszélgetni, jobban megismerni egymás városait, történelmét, gondolkodásmódját. A testvérvárosok képviselőit fogadta és köszöntötte Filippo Mario Stirati Gubbio polgármestere is a városháza dísztermében.

Érdekes színfolt volt a középkori tánctanulás korhű ruhában, melyet egy nagy sikerű, közös bemutató zárt a Középkori Konferencia színhelyén. A téren szintén korhű ruhába öltözött színészek Dante Isteni Színjátékából szavaltak részleteket, míg a kovács üllője csattogott és a papírmerítő mester, a bőrös és a számszeríjász is helyben mutatta be szakmáját.

A program kiemelt eleme volt a testvérvárosi delegáltak előadása a „Nő a középkorban – a történet másik oldala” témában. A szervezők azt kérték, hogy egy szakértő bevonásával az egyes nemzetek képviselői mutassák be a témát az ő országuk szemszögéből. Szentendrei segítőnk dr. Falvay Dávid, az ELTE olasz tanszékének vezetője, a középkori olasz történelem specialistája volt. Dr. Falvay „Nők a középkori Magyarországon, összehasonlítás Olaszországgal” címmel tartott előadást, melynek szerves része volt a gyerekek miniprezentációja Szent Erzsébetről, illetve Szent Margitról. Buzás Dorina egy Szent Erzsébetről szóló gyönyörű dallal kápráztatta el a közönséget a városi könyvtárban szervezett eseményen. Este a Szentendrén már jól ismert zászlóforgatók fergeteges előadását láthatták a vendégek a Palazzo Dei Consoli előtt a naplementében.

A diákcsapatok körbejárták a várost gyalogosan, kisvonattal és libegővel, „meglátogatták” a város védőszentjét, Szent Ubaldot a hegy tetején fekvő kolostorban, és megismerkedtek a város identitását erősen meghatározó Festa de Ceri-vel is.

Esténként a helyi „ceri”-hordozó egyesületek (San Giorgio, San Antonio és San Ubaldo) látták vendégül a külföldi gyerekeket és kísérőiket.

A Nemzetközi Ifjúsági Fesztivál részeként a testvérvárosi kapcsolatokkal foglalkozó felnőtt képviselők is összeültek, és a hagyományos éves egyeztetés keretein belül megbeszélték a jövő évi közös programokat. Szentendre képviseletében a Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete két tagja, Jolanda Willemse elnök és Krizbai Éva, illetve az önkormányzat képviseletében Kóbor Edit protokollvezető és Kozma Krisztina kulturális referens vettek részt a sokoldalú megbeszélésen. Közös pályázatokról, kiállításokról, koncertekről, vásárokról, csereprogramokról, és természetesen a jövőbeli ifjúsági rendezvényekről egyeztettek.

A jövő évi Ifjúsági Sportfesztiválnak 2020 őszén a német testvérváros, Wertheim ad otthont.