Nagy Szentendrei Számháború 2019

2019-et Kucsera Emlékévnek nyilvánította a képviselő-testület. A Szentendre Barátai Egyesület ebben az évben is megrendezi a Nagy Szentendrei Számháborút, egy közösségi és családi játékot Kucsera Ferenc tiszteletére. A rendezvényt 2019. szeptember 21-én tartják a Fő téren.

2019. június 25-én volt 100 éve, hogy dr. Kucsera Ferenc római katolikus segédlelkész mártírhalált halt Szentendrén. Életútja és az áldozat, amit halálával hozott, közel egy évszázad múltán is példaképpé teszi őt a ma embere számára. Városunkban a 2019 – Kucsera Ferenc Emlékév során számos jelentős programmal teszik ismertté Kucsera Ferenc katolikus vértanú életét, bátorságát és önfeláldozását, a hitért és a közösségért hozott áldozatát, mely igazi példaképpé emeli őt. A 2019 – Kucsera Ferenc Emlékév üzenete, hogy merjünk áldozatot hozni a közösségért és a hitünkért.

Az előző évekhez hasonlóan a Szentendre Barátai Egyesület a jubileumi év során is (Szentendre Város Önkormányzata támogatásával és részvételével) megrendezi a Nagy Szentendrei Számháborút Kucsera Ferenc emlékére, amelyre szeretettel várják a 10 év fölötti gyerekeket családjaikkal együtt, hogy egy felhőtlen együttjátszás keretében emlékezzenek meg Kucsera Ferenc hajdani fiatal káplán nagyszerűségéről. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Szeptember 21-én, szombaton délelőtt 10.00 órától a szervezőcsapat szeretettel vár minden gyereket családdal, rokonnal, baráttal, közösséggel együtt, aki szívesen kipróbálja a közösségi játékot és csatlakozik a számháborúzó csapatokhoz. Gyülekező: Szentendre Fő terén. A számháború várhatóan 10:30-tól 13:00 óráig tart.

További információ: www.szentendrebaratai.hu, https://www.facebook.com/events/509644436509113/

Kucsera Ferenc szentendrei római katolikus káplán 1919. június 25-én vértanúságot halt. A szentendreiek fellázadtak a kommunista terror ellen. A vörösök letartóztatták a helyi káplánt, Kucsera Ferencet, azt gondolván, hogy ő biztosan tudja, ki adta meg a jelet a lázadásra, ki verte félre a templomdombi Keresztelő Szent János templom harangját. Kucsera, a kegyetlen vallatások ellenére sem adta ki a nyolc gyermekes harangozót, így halálra ítélték és a Duna-parton kivégezték. Élete és önfeláldozó halála példaképpé teszi őt minden szentendrei számára: áldozatot hozott a közösségért és a hitért. Ma ő Szentendre hőse.