Múzeumok Éjszakája – Szentendrei különkiadás

2016. június 15.

Mesesarok, formabontó és szubjektív tárlatvezetések, koncertek, animációs filmek, múzeumi játék, trubadúrok és minnesängerek, várostörténeti séta, könyvbemutató, kortárs tánc egy estén!

Az idei Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat szentendrei különkiadása igazi érdekességeket tartogat már az előkészületek során is. Idén Szentendre Város Önkormányzata és a Ferenczy Múzeumi Centrum meglepetéssel várja az érdeklődőket a Duna-parti településen. Az első 2000 regisztráló INGYENESEN VEHET RÉSZT a Múzeumok Éjszakája szentendrei programjain 2016. június 25-én. ILYEN MÉG NEM VOLT!
Regisztrálj és vedd át a karszalagod minél előbb!


Helyszín: MűvészetMalom, Bogdányi u.32.
Kiállítás: A világ közepe – Válogatás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményéből
18:00-20:00 | Gyermekprogram, kreatív foglalkozás, könyvbemutató

Szimultán malmozás
Bándy György Európa-bajnok malmozóval

A malom a világon mindenhol elterjedt, kétszemélyes, táblás stratégiai társasjáték, hagyományosan lapos korongokkal játsszák a malomtáblán. Bándy György az első magyar, aki részt vett a malom-Európa-bajnokságon, és 2015-ben meg is nyerte azt. Szimultán játszik egyszerre akár 40 ellenféllel is, miközben mesél és tanít.

MúzpedVedd fel a fonalat!
Múzeumi játék gyerekeknek a Múzeumok Éjszakáján

Hogyan kapcsolódhat össze három, látszólag teljesen különböző kiállítás? Vegyél részt pontgyűjtő játékunkon, járd be Szentendre belvárosát, teljesítsd a küldetést, és minden kiderül! A pontgyűjtéshez kapsz egy füzetet, amelyet bármelyik helyszínen beszerezhetsz.
Helyszínek: Czóbel Múzeum, MűvészetMalom és a Fő tér
A küldetés teljesítésére 2 órád van, 18.00-20.00-ig.
Egy mini küldetés nem csak miniknek!

Cerkabella | Könyvbemutató és közös alkotás
Kertész Erzsi: ÁllatKávéZoo. Illusztrátor: Hanga Réka, Cerkabella Kiadó

„Állati” humor, frissen tálalt telitalálatok – a Kertész Erzsi KávéZoojába betévedő állatsereglet sziporkázóan szellemes történetekben elevenedik meg, s a fabulák rég bevált módszerét kiaknázva magunkra ismerünk! Gyere, fedezd fel a (vad)állatokat, ismerd meg önmagad! A szerző és Hanga Réka illusztrátor segít ebben a nem veszélytelen expedícióban!

Mesesarok Hámori Gabriellával

Ha úgy érzed, nem tudsz többet futkározni, sem rajzolni, sem festeni, egy kis pihenésre és meghitt hangulatra vágysz, akkor keresd a mesesarkot! Hallgasd meg a meséket, amelyeket a kiállításhoz válogattunk! Ha kipihented magad, folytathatod a futkározást, rajzolást, festést…

19:30-20:00 | Tárlatvezetés

A Malom élővilága – Tárlatvezetés művészetkedvelő természetbúvároknak és természetkedvelő művészkedőknek

Bár a kisfecskék már kirepültek a fészekből, azért a vörös macska most is ott napozik az udvaron, a színpad mögött. Vajon van kedvenc műalkotása? Vagy kedvenc kiállítása? Mióta is jár a MűvészetMalomba? Nem biztos, hogy a macskát szóra bírjuk, ám annál többet megtudunk e félig zárt, félig nyitott épület élővilágáról.

20:00-22:30 | Tárlatvezetés

Szubjektív tárlatvezetések

Pacsika Rudolf, Regős Anna, Vincze Ottó, drMáriás képzőművészekkel

23:00-24:00 | Zene – Tudósok-koncert

Tudósok, Dr.MáriásA Tudósok zenekart pontosan harminc éve, 1986-ban, az akkor húsz éves festő, zenész és író drMáriás társaival együtt alapította a vajdasági Újvidéken. A csapat meghatározó figurái közé tartozott a kezdeti években Bada Dada énekes/költő, aki a kezdetektől 1996-ig volt a Tudósok tagja.A délszláv háború elől Magyarországra költöző zenészek a kilencvenes évek elején Budapestre tették át székhelyüket. A zenekar drMáriás vezetésével, folyamatosan megújuló tagsággal azóta is szünet nélkül működik. A Tudósok a magyar underground állandó bástyája, amely három évtizedes fennállása során számtalanszor újult meg érintve, átalakítva, hasznosítva, újraértelmezve a punk, a jazz, a funk, a pop, a dadaista színház, a költészeti perfomansz, a fekete színház és egyéb műfajokat a duótól a nagyzenekarig tartó felállásban.

drMáriás: ének, alt szaxofon, trombita
Gulyás Levente: gitár
Dezső Antal: bariton szaxofon
Endrei Dávid: basszusgitár
Jeli Gergely: dob

Helyszín: Képtár, Fő tér 2-5.
Kiállítás: Chiharu Shiota: Emlékeső
Shiota-éj

18:00-20:00| Gyermekprogram, kreatív foglalkozás minden korosztálynak

Közösségi történetírás

A Képtár előtt, a Fő téren papírtekercs vár a látogatókra, amelyre elkezdtünk egy történetet írni, csakhogy elakadtunk. Mindenkit megkérünk, hogy két mondattal segítsen ki bennünket! Ha megtelik a papír, cserélünk! A szöveget pedig ünnepélyesen felolvassuk este 8-kor!

Vedd fel a fonalat!
Múzeumi játék gyerekeknek

Hogyan kapcsolódhat össze három, látszólag teljesen különböző kiállítás? Vegyél részt pontgyűjtő játékunkon, járd be Szentendre belvárosát, teljesítsd a küldetést, és minden kiderül! A pontgyűjtéshez kapsz egy füzetet, amelyet bármelyik helyszínen beszerezhetsz.
Helyszínek: Czóbel Múzeum, MűvészetMalom és a Fő tér.
A küldetés teljesítésére 2 órád van, 18.00-20.00-ig.
Egy mini küldetés nem csak miniknek!

18:30| Tárlatvezetés

Somlai-Fischer Ádám, Prezi-társalapító

20:00| Gyermekprogram, kreatív foglalkozás

Vedd fel a fonalat!
Múzeumi játék gyerekeknek a Múzeumok Éjszakáján – Végállomás

Ha teljesítetted a küldetésed, vedd át a jutalmad a Fő téren!

20:30-21:15 | Zene

Gergye KrisztiánHámori Gabriella

Zenés est Hámori Gabriella színésznővel, a Ferenczy Múzeumi Centrum arcával

21:15-21:45 | Tánc

Gergye Krisztián és a szentendrei Dobkör a Fő téren

Gergye Krisztián rendező, koreográfus, kortárs táncos, színész 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt jelleggel, később állandó alkotótársakkal és saját társulata tagjaival. A szentendrei Fő téren Chiharu Shiota: Emlékeső című kiállítására komponált önálló performansza, tér-és kiállításspecifikus előadása látható a szentendrei dob-kör szívet-lelket megmozgató ritmusára.

22:00| Tárlatvezetés

Gulyás Gábor kurátori tárlatvezetése

Helyszín: Ferenczy Múzeum, Kossuth Lajos. u. 5.

Kiállítások: Lois Viktor: Megalázott embervilág (Szentendre Terem)
Pilisi gótika – II. András francia kapcsolatai (Barcsay Terem)

19:30| Előadás, Zene

Lois Viktor képzőművész mutatja be különleges hangszerszobrait

Az eldobott fémtárgyakból összeillesztett bútor-, jármű-, majd hangszerszobrairól ismert Lois Viktor most látható legújabb szériája 10 éve formálódik. Alapgondolata az emberi szabadság korlátozása: a néző kezdeményezheti a mechanikus fémszerkezetek és a hozzájuk kapcsolódó, elnagyolt kidolgozású, ember alakú faplasztikák mozgatását.

20:00| Zene

TundravoiceTundravoice koncert

A Lois Viktor ipari fémekből felépített, különleges hangszerszobrain játszó Tundravoice zenekar 1993 óta rendszeresen lépett fel nemzetközi és külföldi fesztiválokon. Az együttes vezetője 2005 óta külföldi helyszíneken alkot, de mostani magyarországi tartózkodása idejére a csapat újra összeállt.

21:00| Tárlatvezetés

Lois Viktor tárlatvezetése a Megalázott embervilág című kiállításon

21:00| Film

Friss témák, friss szemlélet – animációs kisfilmek fiatal alkotóktól.

Válogatás az Eszterházy Károly Főiskola Média és Design Tanszékének, képanimátor szakirányú hallgatóinak munkáiból a Pajor kúria udvarán.

22:30| DumaszínházFelméri Péter

Szentendrei Galeri

Felméri Péter, a Dumaszínház művésze „dumál”a Ferenczy Múzeumban

Dumáljunk a szentendrei trendi festőkről, régiekről és újakról egyaránt, elemezzük, cikizzük a kiállításokat, festményeket, adjunk hangot szimpátiánknak vagy nemtetszésünknek. Az origó: a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének, kiállításainak legszebb alkotásai – szubjektív válogatásban.

24:00 |Zene

Csörsz Rumen István zenés irodalmi estje

A Trubadúrok és minnesängerek II. András korában című est a Pilisi gótika – II. András francia kapcsolatai című kiállításban hangzik el. A trubadúrok és minnesängerek legszebb dalaikból, valamint a keresztes hadjáratok korának néhány dallamából válogatva zenél Csörsz Rumen István (MTA Irodalomtudományi Intézetének főmunkatársa, számos együttes tagja), aki az énekszó mellé az ud (arab lant), a mandora (középkori lant) és a fidula (középkori vonós hangszer) hangját vegyíti.

Helyszín: Czóbel Múzeum, Templom tér 1.
Kiállítás: Újragondolt Czóbel

18:00-20:00| Gyerekprogram, kreatív foglalkozás

Vedd fel a fonalat! Múzeumi játék gyerekeknek a Múzeumok Éjszakáján

Hogyan kapcsolódhat össze három, látszólag teljesen különböző kiállítás? Vegyél részt pontgyűjtő játékunkon, járd be Szentendre belvárosát, teljesítsd a küldetést, és minden kiderül! A pontgyűjtéshez kapsz egy füzetet, amelyet bármelyik helyszínen beszerezhetsz.
Helyszínek: Czóbel Múzeum, MűvészetMalom és a Fő tér.
A küldetés teljesítésére 2 órád van, 18.00-20.00-ig.
Egy mini küldetés nem csak miniknek!

18.00 | Könyv

Könyvszemle – Márai Sándor: A teljes napló 1974–77

Újragondolt CzóbelCzóbel Béla végigfestett életútja mellé Márai Sándor élethosszig jegyzetelt, rendszeres, napi penzumként rótt gondolatainak legújabb kötetét helyezzük – lefegyverző őszinteségű sorai épp Czóbel utolsó éveinek időszakát idézik meg. A következetes és kérlelhetetlen alkotás rokonsága kiemeli a nyelvi idegenség szükségszerű tapasztalatát, Márai emigrációjának kudarcát.

19:00| Tárlatvezetés

Barki Gergely kurátori tárlatvezetése

Helyszín: Kereskedőház – Helytörténeti kiállítóhely
(Fő tér 2-5., bejárat a Vastagh György utca felől)
Kiállítás: Múlt a mélyben

18:00 | Tárlatvezetés

Várostörténeti séta Benkovits Györggyel, nem csak szenioroknak

Benkovits György vízfestő, ahogy magát nevezi. Szentendrén született, itt tanult és dolgozik a mai napig is. Ismeri a település minden szegletét, a házak, a fák, az utcák, a mesterségek és az itt élők történetét. Képein a város hétköznapjai elevenednek meg, a Duna-korzón sétálgató turistáktól a pici utcák elrejtett részletéig.

18:00 | Tárlatvezetések

Formabontó tárlatvezetés a várostörténeti gyűjteményben
(Látogatói csoportok indulása 18, 19, 20, 21 és 22 órakor, a Vastagh György utcai bejárattól.)

Múlt a mélyben– helytörténeti kiállítás Szentendre elmúlt századairól. A formabontó tárlatvezetés során választ adunk arra a sok évszázados kérdésre, hogy valóban a ruha teszi-e az asszonyt. Néprajzi bemutatónkon a szerb nők viseletével ismerkedhet meg a látogató. A város egyik emblematikus épülete a Fő téri kereskedőház, melynek egykori lakóit és titkait mutatja be egy kiselőadás. Szabotőr vagy áldozat volt-e az a szerencsétlen sorsú váltóőr, akit a Rákosi korszakban végeztek ki egy koncepciós eljárásban? A kérdés kapcsán egy tragikus vasúti szerencsétlenség eseményeit idézzük fel. S végül: öröm az ürmösben! Búcsúzás előtt a szentendrei, egyedi ízvilágú ürmös bort kóstolhatja meg a vendég. A bor történetéről, készítéséről Vajda János kézműves borász, az ősi recept újra felfedezője beszél.