Múzeumok éjszakája a 70 éves Ferenczy Múzeumi Centrumban

2021. június 22.

Összművészeti programok Szentendrén, a Múzeumok Éjszakáján 2021. június 26-án, szombaton 15:00 – 23:00 között: kiállításmegnyitó, tárlatvezetések, DJ/VJ show, filmvetítés, előadás, kincskeresés, társasjáték, szabadulószoba, sztorikocka, kreatív foglalkozás, múzeumi mesék és séták várják az érdeklődőket.

16:00
Családok versenye – régészeti társasjáték a Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében tárlaton.
Élő szereplős kiállítótermi játék és versengés nyereményekkel játékoskedvű családok számára. A játékot Tóth Olivér Artúr játékmester vezeti, aki drámatanár, hangszerész, kobzos-mesemondó, tapasztalt táborvezető és társasjáték klubvezető.
A játékra előzetes regisztráció szükséges a muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu email-címen.
Helyszín: Ferenczy Múzeum (Kossuth Lajos utca 5.)

16:00 – 24:00
Online szabadulószoba egyéni játékosok és csapatok számára.
A régészeti kiállításon egy nyomozós-kincskeresős játék részese lehet minden látogató. A különböző korosztályok igényeire szabott játék segítségével felfedezhetőek a kiállítás titkai.
Helyszín: Ferenczy Múzeum (Kossuth Lajos utca 5.)

16:00 – 20:00
Helytörténeti sztorikocka
A Szentendre, a kereskedőváros, a Castrumtól a Kereskedőházig című helytörténeti kiállítás jeles tárgyaira épülő sztorikocka segítségével mélyedhetnek el a látogatók Szentendre, a kereskedőváros múltjában. A játék a kiállítótérben található, és önállóan játszható a Múzeumok éjszakáján.
Helyszín: Ferenczy Múzeum (Kossuth Lajos utca 5.)

16:00
Filmvetítés
A képzőművészetművészet szentélyei – a Ferenczy Múzeumi Centrum és a P’Art Mozi közös sorozata
Peggy Guggenheim – A művészet megszállottja (12) – Dokumentumfilm.
színes, feliratos amerikai életrajzi film, történelmi dokumentumfilm, 95 perc, 2015 (12)
Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna-korzó 25.

17:45
Előadás
Kigyós Fruzsina művészettörténész előadása Peggy Guggenheim öröksége- Abu Dhabi, Bilbao, New York, Velence címmel.
A Peggy Guggenheim – A művészet megszállottja című film megtekintése után a közönséget Kigyós Fruzsina, a Ferenczy Múzeumi Centrum kurátora kalauzolja végig Abu Dhabi, Bilbao, New York, Velence városaiban található Guggenheim múzeumokban, mindeközben bepillantást nyerhetünk a világhírű intézmények gyűjteményébe is.
Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna-korzó 25.

17:00 – 19:00
Méregető
Mekkora volt Hüvelyk Matyi? Egy öl fa mennyi? És egy mérő búza?
A gyerekek a szabadban, a múzeum udvarán mérhetnek különféle mérlegekkel, tejfölmércével, vékával – de akár kézzel, lábbal is. Közben bekukkanthatnak a helytörténeti kiállítás szatócsboltjába, láthatják a régi szentendrei piacot. Cipelhetnek hátikosarat, és azt is megmutatjuk, hogy nem potyog ki a kosárból a piszke.
Helyszín: Ferenczy Múzeum (Kossuth Lajos utca 5.)

18:00
Megnyitó ünnepség
A kalapács álma. Csákány István kiállítása
A 2015-ben a tíz legjelentősebb magyar képzőművész közé választott, Düsseldorfban élő Csákány István több mint egy éves előkészítő munka után fejezte be legújabb installációját. A korábbi alkotásaiban gyakran megjelenő emlékmű, emlékezés kérdéskörét továbbgondolva most a művek és tárgyak idővel változó jelentését helyezte középpontba a különleges vizuális látványon és hangeffektuson keresztül.
A kiállítást megnyitja: Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora
Kurátor: Bodonyi Emőke művészettörténész
Helyszín: MűvészetMalom (Bogdányi út 32.)

18:00 – 19.30
Kreatív foglalkozás gyerekeknek Csákány István kiállításán.
Különleges, mozgó dia-festményeket készíthettek vízfestékkel és ragasztóval, amelyeket a kiállított művekre vetítünk ki – ezen az estén a saját alkotásainkkal egészítjük ki a kiállítást.
Helyszín: MűvészetMalom (Bogdányi út 32.)

19:00
Tárlatvezetés Balogh László: Az érzések geometriája című kiállításon Muladi Brigitta kurátorral.
Balogh László 1930-ban született, a szentendrei lírai konstruktív festészet tovább éltetője. Ma is aktív, szenvedélyes költői alkat, azonban munkái fegyelmezett, szigorúan felépített kompozíciók, amelyek az alkotás dinamikáját laza ecsetvonások formájában magukon viselik és az évek múltával egyre oldottabbá válnak. Az újonnan nyitott IKON kiállító teremben bemutatott festményei felrajzolják a művész teljes pályaívét. Emblematikus, korszakjelölő képeinek jelentős része a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből, az utóbbi évekből való festményei a művész műterméből kerülnek kiállításra.
Helyszín: IKON, Vajda Múzeum (Hunyadi u. 1.)

19:30
Tárlatvezetés a Barcsay-díjasok 2019 | 2020 kiállításon Iberhalt Zsuzsa kurátorral.
A fiatal pályakezdő művészeknek évente odaítélt díj, Barcsay Jenő szellemi örökségéhez kötődő szakmai kitüntetés. A Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány által meghirdetett pályázat nyerteseinek munkáit bemutató tárlat rendhagyó módon, a 2019-ben díjazott Szilágyi Péter, Végvári Gergely és 2020-ban díjat nyert Cservenka Edit, Fekete Szilvia, Kármán Dániel művészek alkotásait összevonva mutatja be.
Helyszín: Vajda Múzeum (Hunyadi u. 1.)

20:30
DJ Bootsie // Bernáthy // Vj Kemuri
FMC 70 – születésnapi DJ/VJ show
A Ferenczy Múzeumi Centrum 70. évfordulójának örömére a hazai elektronikus zene két nagyon izgalmas alakja játszik a MűvészetMalom udvarán. A megnyitó hanganyagát külön a múzeum születésnapjára készítették. A zenei utazást VJ Kemuri vetítése és képei teszik felejthetetlenné.
Helyszín: MűvészetMalom (Bogdányi út 32.)

20:30
Megannyi Mészöly – Kukorelly Endre íróval Szilágyi Zsófia Júlia irodalomtörténész beszélget.
Havonta jelentkező beszélgetéssorozat Mészöly Miklós születésének centenáriuma tiszteletére. Alkalomról alkalomra Mészöly Miklós személyéhez és munkásságához más-más módon kapcsolódó személyeket hívunk meg, hogy személyes emlékezéssel, irodalomtörténeti összefüggések, tendenciák bemutatásával, dokumentumok hitelességével, a színészi munka erejével idézzük meg a 20. század legendás, de a nagyközönség számára kevéssé ismert íróját.
Első alkalommal Kukorelly Endre íróval a közös kisoroszi idők felidézésén túl a mesterségbeli örökséget mérjük fel.
Az Ister napokon a beszélgetőtárs Gerőcs Péter író, forgatókönyvíró lesz.
Az Éjjel-Nappal Szentendre vendégei Nagy Boglárka, a Jelenkor Kiadó szerkesztője és Csákányi Eszter színművész lesz.
Az utolsó alkalomra, a Jazz- és Bornapok keretében Bazsányi Sándor irodalomtörténészt várjuk.
Helyszín: Ferenczy Múzeum (Kossuth Lajos utca 5.)

21:30
Kincskeresés – régészeti előadás és tárlatvezetés Dr. Rácz Tibor régésszel
Vajon miért akarnak olyan sokan gyerekkorukban régésznek menni, ha nem a titokzatos kincsek miatt? Sokaknak a régészet kincsekkel tarkított mesevilág, másoknak kaland és próba, ismét másoknak a megismerés útja.
A kincs fogalma a köznapi gondolkodásban és beszédben elsődleges értelmében kiemelkedő anyagi értékű, ingó vagyontárgyra, például felhalmozott pénzre, nemesfémre, ékszerre utal. A szakmai nyelvben a kincslelet általában az adott korban is kiemelkedő anyagi vagy eszmei értéket képviselő tárgyat, vagy felhalmozott tárgyak együttesét jelöli, amelyet krízishelyzetben az érték átmentése céljából, esetleg rituális cselekvéssor részeként helyeztek földbe, vagy egyszerűen gazdasági okokból, megőrzésre rejtettek el.
Pillantsunk bele ebbe az izgalmas világba és lássuk meg, hogy ki lesz a következő kincskereső!
Helyszín: Ferenczy Múzeum (Kossuth Lajos utca 5.)

22:00
N-ŐK
Múzeumi Mesék – önismereti foglalkozás felnőtteknek Nagy Luca meseterapeutával
Nők, akik egykor kislányok voltak, nővé szépültek, asszonnyá formálódtak, szültek, majd megőszültek, meggörnyedtek… éltek, megéltek… túléltek…
Az Élet örömtelin, vagy fájdalmasan pislogott rájuk, veszteséggel terhelt vagy épp életet adó pillanatokat adott nekik, rombolókat, vágyakozókat, magasztosakat, átokkal sújtottakat…
És ők, a nők a szoknyájukra hímezték azokat, s mint létük díszét viselték, vállalták, sőt ragaszkodtak hozzájuk…
Alkalmazkodtak és változtak, alakultak általuk. És ők, a nők, teszik ezt ma is…
Az életszakaszok változásait, az ön- és környezetük alakulását, a természet szeszélyét mind magukba érlelve vagy megkeményítve – akár csak a kerámiák – egy több arcú, keserédes, elnyűhetetlen minőséget képviselnek ma is ők, a nők.
A meseterápiás foglalkozás során ezeket az arcokat, a megkeményedés okait, az újrakezdés rejtett jeleit keressük a tárlat műveiben és önnön szobrunk belsejében.
Helyszín: Kovács Margit Kerámiamúzeum (Vastagh György utca 1., bejárat a Görög utca felől)

SÉTÁK

15:00 – 17:00
FMC Művésztelep látogatás a Barcsay múzeumban
2021 nyarán a Ferenczy Múzeumi Centrum útjára indította rendszeresen megrendezésre kerülő két hetes művésztelepét a Barcsay Múzeum épületében. A művésztelep részvevő alkotói: Borsos Lőrinc, Csontó Lajos, Dobókay Máté, Ember Sári, Erdélyi Gábor, Tranker Kata, Vécsei Júlia, Vincze Ottó. A művésztelepi sétán különleges alkalom nyílik a látogató számára, bepillantást nyerhetnek a képzőművészeti kulisszák mögé. A programon kötetlen beszélgetés során ismerhetik meg a képzőművészek műtermi titkait és legújabb munkáikat.
Helyszín: Dumtsa Jenő u. 10.

16:00 – 18:00
Szentendre underground
Túravezetők: Vinkler Zsuzsi képzőművész / pszichológus és Kopin Katalin művészettörténész/ kurátor
INDULÁS: Szentendre, Apor híd
ÉRKEZÉS: Szentendre, VLS Pinceműhely
A Vajda Lajos Stúdió előzményeinek és létrejöttének kultikus helyszínei és történetei.
Sétánk során a 60-as, 70-es évek szentendrei művészeti helyszíneit és történeteit elevenítjük fel – dombon, sikátorban, pincében és vízparton. A történetek megmutatják, hogyan találhatott utat az ösztönösen feltörő kreativitás és szabadságvágy az 1960-as évek végén. A szorongató és túlszabályozott szocialista érában milyen kerülő utakat és kibúvókat kerestek a szentendrei fiatal autodidakta művészek, akik ef Zámbó István és fe Lugossy László köré gyülekeztek? Edwinista kiáltványok, nalajázás a Fő téren, szabadtéri kiállítások a barbakánon, hatalmas homokszobrok a Duna parton. A részletek olyan egyéni élethelyzetekről is mesélnek, mint a szabadság megélése, a félelemmel való megküzdés, a kreativitás ereje vagy egy nyitott és elfogadó közösséghez való tartozás élménye.
Merülj el velünk ebben a szürrealista-neodadaista művészi univerzumban és járjuk be együtt Szentendre kultikus helyeit!

17:00-18:00
Családi séta a Ferenczy Múzeumtól a MűvészetMalomig.
Másik Zsófi építész, grafikus, illusztrátor és szerző, a Szentendre. Mendemonda-mendvemondva című játékos útikönyve nyomán kalauzolja végig a látogatókat Szentendre belvárosában. A séta végén megérkezünk a MűvészetMalomba, Csákány István kiállításának megnyitójára.
Indulás: Szentendre, Kossuth utca 5.

Nyitvatartás:
Június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján 10 és 23 óra között várjuk látogatóinkat.

Jegyinformáció:
A Múzeumok Éjszakája alatt a kiállítások és programok karszalaggal látogathatók.
Felnőtt: 1500 Ft
Gyermek (6-18 év): 800 Ft
6 éves kor alatt ingyenes
Karszalagot online a Jegymesteren, illetve személyesen a szentendrei Tourinform irodában és múzeumainkban tudtok vásárolni:
Ferenczy Múzeum (Kossuth Lajos utca 5.)
MűvészetMalom (Bogdányi utca 32.)
Kovács Margit Kerámiamúzeum (Vastagh György utca 1. – Bejárat a Görög utca felől.)

További információk:
www.muzeumicentrum.hu
https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum
A rendezvények védettségi igazolvány felmutatásával és előzetes regisztrációval (regisztracio@muzeumicentrum.hu) látogathatók.

* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.