Művésztea Martin Henrikkel

2021. május 07.

2021-ben is folytatódik a Művésztea a Városházán. 2021. május 5-én Musza Györgyi, a Lakástárlat vezetője, Fülöp Zsolt polgármester és Ács Anna Fruzsina protokoll referens Martin Henrik festő- és szobrászművészt invitálták meg, akinek a képei a polgármesteri iroda és a polgármesteri titkárság falait díszítik.

Martin Henrik jelenleg kiállított képei az univerzumot jelenítik meg. Az általa megfestett bolygók a képzelete szüleményei. Különleges technikával fest: a festéket ugyanis előbb egy fóliára keni fel, és utána nyomja rá a vászonra, amely különleges árnyalatot ad a színeknek. Sokat kísérletezik  a színkombinációkkal, a méretekkel és a térábrázolással, mire megtalálja a tökéletes kompozíciót.

Martin Henrik (1979) a középgeneráció sokoldalú, állandóan új felfedezőutakra induló alkotója. 2004-ben fejezte be a Képzőművészeti Egyetem festő szakát, mestere Szabados Árpád. 2014-16-ban Derkovits ösztöndíjas, 2014 óta dolgozik a MANK által fenntartott Régi Művésztelep egyik műtermében. Festményeket és szobrokat egyaránt készít. Alkotásaiban az univerzum, a csillagászat, a keleti tanok és az ember belső lelki szerkezetének kapcsolataira koncentrál. Vizsgálja az univerzum egyénre gyakorolt hatását, gyakran ábrázol bolygókat, melyek a fantázia szülöttei, nem konkrét létező égitestek, hanem a világegyetemből érkező felsőbbrendű szellemi kisugárzások.
Munkái hatalmas energiát felénk sugározva szippantanak be, ragadnak magukkal.

Fotók: Bácsi Róbert László