Művésztea Makó Judittal és Szabó Tamással

2019. május 08.

17. alkalommal cserélődtek a szentendrei Városháza polgármesteri irodáiban a szobákat díszítő műalkotások. A mostani Művészteára Makó Judit és Szabó Tamás művészházaspár kapott felkérést a szentendrei Lakástárlat Alapítványtól, a sorozat szervezőitől, akiknek közreműködésével rendszeresen díszítik szentendrei művészek alkotásai az irodákat, kihozva így a műveket a műtermekből. A teázás remek hangulatban telt, szó esett Balázs János cigányfestőről, a reneszánszról és Michelangelóról, a mártélyi horizontról vagy éppen a Földből áradó erőről.

Mindkét alkotó az Iparművészeti Főiskolán végzett. Judit textil, Tamás üveg szakon, de csak rövid ideig dolgoztak a szakmában. Tamás munkásságáért Derkovits-ösztöndíjat, Tornyai-plakettet és 2000-ben Munkácsy-díjat kapott. A művészházaspár sok fővárosi év után újra visszaköltözött Szentendrére. Judit szereti Budapest nyüzsgését, de úgy érzi, Szentendre új utat nyit számára.

Judit képein apró mütyűrök, bogarak, óriási színes virágok, slusszkulcs, magazin teremtenek különleges világot és másznak ki alkalmanként a keretekre is. Zsírkő és alabástrom szobrait a napfény is színezi.

Tamás 10 évig a szegedi főiskolán tanított, közben pedig gyűltek műhelyében az autonóm szobrok. Most „Újrahasznosított” meghökkentő ultramarin színre lefestett szobraiból hozott párat, illetve a Műcsarnok után itt kerültek újra a falakra népi hímzésekkel komponált „Metamorfózis” képei.