Művészetről mindenkinek

2019. január 22.

Átalakulnak a múzeumok – már nem a művészet templomai, ahol csendben csodálhatjuk a műalkotásokat. A látogatók nagy része – valljuk be – kevéssé érti azokat, segítségre szorul tartalmi és esztétikai téren. Ráadásul gazdagabb vizuális környezetben is él, többféle impulzusra van szüksége a művek megértéséhez, élvezetéhez. Manapság az alkotások interaktív bemutatása, az értelmezést könnyítő szövegek, videó- vagy dokumentumfilmek segítenek közelebb kerülni a művekhez.


A múzeumok amellett, hogy érdekes, tartalmas kiállítások helyszínei, egyre inkább olyan közösségi és kulturális terekké válnak, ahol felnőtt és gyerek, fiatal és idős egyaránt jól érzi magát, ahol tartalmasan tudja idejét eltölteni. A cél az, hogy múzeumba járni ne sikk legyen, hanem a mindennapi élet velejárója. Az igényesség része.
A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításai is minden korosztály részére kínálnak vonzó programokat: a felnőtteknek különféle tárlatvezetéseket – ezeken maga a kiállító művész, a tárlat kurátora vagy közismert ember kalauzolja végig a látogatókat (a Szenior Szerda programokon például a nyugdíjasokat), valamint irodalmi, zenei és filmrendezvényeket.
A jövő látogatóinak, a gyerekeknek pedig György Gabriella és Csillag Edina múzeumpedagógusok tartanak különféle foglalkozásokat. Ezeken csoportmunkában, játékosan és kreatív módon dolgozzák fel a képzőművészet elméleti és gyakorlati kérdéseit. Mind a tematika, mind az alkotómunka a korosztályok igényeihez és az adott kiállításhoz igazodik. A program igen változatos – a szobrászkodástól a textilképekig, a forgatókönyv-írástól a fényképezésen át a társasjáték-készítésig bármi lehet. A Bánáti Sverák-programban szentendrei óvodásokat vezetnek be a képzőművészet világába, akik szobrászatot és festészetet tanulnak a kiállításokon és az alkotó foglalkozásokon. Ennek folytatása a kisiskolások számára tartott ingyenes festészeti-gyakorlati foglalkozás, a Czóbel-program.
Az FMC szakemberei a felsoroltakon kívül családi napokat, tehetséggondozást, minden tárlathoz korosztályok szerint kidolgozott múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak. György Gabriella és Csillag Edina olyan nézőpontokat és képértelmezési technikákat is tanítanak a gyerekeknek, amelyek segítik a média, az internet, azaz a fogyasztói kultúra képi világában való tájékozódásukat, emellett az adott tárlat műalkotásaival is megismertetik őket. Már az óvodások számára is programot dolgoznak ki – minden tárlathoz külön, hiszen e képességek elsajátítását nem lehet elég korán elkezdeni. A 4–8 éveseknek a mozgást és kreativitást, a 9–13 éveseknek a kreatív műhelymunkát, a 14–16 éveseknek az interaktivitást és önállóságot, a 16 évesnél idősebbeknek a kommunikációt és önismeretet állítják a foglalkozások középpontjába.
A Világok között – Vajda Lajos élete és művészete nagy sikerű kiállításhoz kapcsolódik a Rendhagyó tanóra, mely díjmentes lehetőséget biztosít a szentendrei iskolák pedagógusai számára a tárlatban tartott rendhagyó tanórákra. Cserébe annyit kérnek, hogy az iskolában a gyerekekkel dolgozzák fel a látottakat, és az ott készült alkotásokat a múzeumban, a kiállításhoz kapcsolódó Kreatív pihenő falán kiállítsák.
Az FMC múzeumpedagógusai tavaly indították el a Nyitott műhely elnevezésű tehetséggondozó szakkört, mely szerda délutánonként személyre szabott oktatásra (legfeljebb 7 fővel) várja a rajzolni, festeni szerető vagy művészeti pályára készülő 12 éven felüli gyerekeket. Azért, hogy a felnőttek se kerüljenek hátrányos helyzetbe, számukra is tart György Gabriella művészeti foglalkozást a Vajda Lajos kiállításban, Zárás után címmel 2019. január 26-án, szombaton 18 órakor.
A múzeum csatlakozott a korai iskolaelhagyás prevencióját célzó országos programhoz, amelynek keretében a helyi iskolák hátrányos helyzetben levő diákjai, akik vélhetően társaiknál korábban hagyják el a tanintézetet, havonta egy alkalommal múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt.
A szentendrei múzeumok családi programoknak is helyt adnak – minden hónap második vasárnap délelőttjén foglalkozásokat tartanak szülők és gyerekek számára különböző kiállításokban. A családok ilyenkor együtt vehetnek részt kreatív workshopon, múzeum-
pedagógiai foglalkozáson és tárlatvezetéseken. Februárban a farsangra készülődés
jegyében maszkkészítés és tárlatvezetés lesz a Családi Nap programja.

További részleteket a muzeumicentrum.hu/muzeumpedagogia oldalon találhatnak.