Műértő generáció

2021. június 25.

Nem érted, de nem is érdekel, mi van képen? Unalmas, naftalinszagú múzeumba menni? Ez már a múlté, mert Szentendrén olyan műértő generáció nő fel, akik képesek felnézni a telefonjuk képernyőjéről, és a világ bármely táján értő és érdeklődő szemmel járnak. A város minden iskolája csatlakozott ahhoz a múzeumi programhoz, melyet a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) munkatársai dolgoztak ki.

Együttműködési megállapodást írt alá a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre Város Önkormányzata és Szentendre valamennyi iskolájának vezetője a Városháza dísztermében. Az együttműködéshez csatlakoztak az állami, egyházi és magán fenntartású oktatási intézmények egyaránt.

Az általános és középiskolák diákjainak a tantervekhez kapcsolódó múzeumpedagógiai programot nyújt az FMC az őszi tanévkezdéstől. Az együttműködésben résztvevő közoktatási intézmények pedagógiai programjukba beépítik a muzeális intézmény nyújtotta lehetőségeket, a közösen kidolgozott oktatási-nevelési formákat. A gyerekek a tantermen kívül, a múzeumokban szervezett oktatással kerülhetnek közel a műalkotásokhoz. A formális tanuláson kívül múzeumi szakkör, nagykövet program, diák tárlatvezetők képzése, alkotónapok, táborok, játékos, tematikus programok, műhelyprogramok, kreativitást fejlesztő foglalkozások színesítik a tananyagot.

Az iskolák és múzeumok közötti partnerség nemcsak a diákok képzésében vállal szerepet, de hozzájárul a közösségépítéshez, a szünidő élményszerű, ugyanakkor hasznos eltöltéséhez, és a családi foglalkozásokkal a generációkat is közelebb hozza egymáshoz. A speciális múzeumi foglalkozások a fogyatékkal élők felzárkóztatását, integrálását segítik.

Az óvodás korosztály sem marad ki a szentendrei múzeumpedagógiai programból. Az FMC ovisoknak szóló művészeti foglalkozásai már évek óta futnak, és idén – a pandémia miatti szünet után – ismét folytatódik a Bánáti-Sverák Művészetnevelési Program évente négy foglalkozásból álló sorozata.

A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításait és programjait az év minden napján ingyenesen látogathatják a szentendrei gyerekek és tanárok. A múzeumok népszerűsége az iskolások között abból is jól érzékelhető, hogy nagyon sokan választják valamelyik kiállítóteret a nyári közösségi szolgálatuk helyszínéül.

Fotók: Deimb Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum