Római kori emlékek

A Kr.u. II. században felépült katonai tábor Szentendrén, az egykori római tartomány, Pannóniai része volt. Ebből a korszakból számos jelentős régészeti emlék maradt ránk, a családi síremlékektől az oltárkövekig. az ezeken látható ábrázolások és feliratok a nézők elé tárják a korszak akkori szokásait és hitvilágát csakúgy, mint a legfontosabb viseleteket vagy katonai emlékeket.

A feltárt leletek az 1920-as évektől gazdagítják a város régészeti gyűjteményét, melyek egy része később aztán Aqiuncumba került, egy másik része pedig a Ferenczy Múzeum helytörténeti anyagai között kapott helyet.

A 11-es út mentén található Római Kőtár, az egykori Ulcisia Castra (Farkasvár) területén, a Római Sánc utca 7. szám alatt 1970-be nyitotta meg kapuit. A római kori tábor falainak maradványai a középkorban még láthatóak voltak, a 19-20. században tűntek el a föld színéről. A tábor területén kezdetben szőlők és gyümölcsösök voltak, majd néhány villa is épült ugyanúgy, ahogy a későrómai temető területére is. A föld forgatása, az építkezések során egyre több régészeti lelet került elő, ezek egy része azonban elkallódott. A kőtár tárgyai között nemcsak temetkezési és vallásos emlékek találhatók, hanem a császári látogatás tiszteletére emelt kövek, építészeti tagozatok és mérföldkövek is. A kiállítás jelenleg nem látogatható.