Dimcsics ház

A késő barokk, kora klasszicista Dimcsics-ház a 18. század közepe táján épült. A kosáríves barokk kapu azonban későbbi, zárókövén az 1800-as szám látható. Figyelmet érdemel a dongaboltozatos kapualj és a barokk boltozatos lépcsőház. Az udvari homlokzat nyitott folyosója klasszicista díszítésű.

Európai Uniós projekt keretén belül újult meg, a XVIII. századi egyemeletes, négyablakos lakóház, mely az utóbbi évtizedekben szociális lakásként működött Szentendre belvárosában.  Az épületből reprezentatív önkormányzati vendégházat alakítottak ki négy apartmannal. A közel 80 millió forintos beruházás 18%-os önkormányzati önköltséggel valósult meg.

A műemléképület térstruktúrája a felújítás során nem változott meg. A kétszintes épület földszintjén, a kapualjból nyílóan egy akadálymentes használatra is alkalmas szobaegység került kialakításra, amelyhez társalgó, reggeliző és konyha is tartozik.

Az emeleten két, külön hálóból álló szobaegységet alakítottak ki, amely összenyitva apartmanként is használható. Emellett egy közös helyiség várja a városba érkező hivatalos vendégeket.

A tetőszerkezetet teljes lécezés-cserével, héjazat-átrakással újították meg. Az utcai homlokzat vakolatdíszeit a fényképek és tervtári adatok alapján állították helyre. A főhomlokzat fontos elemét, a bejárati kapu kőkeretét pedig szakrestaurátori munkával újították fel. Az épület legutóbbi sárga színe helyett egy korábbi állapotot idéző barna szín helyreállítása történt, törtfehér tagozat-színezésekkel.

Jelenleg Városi Vendégházként üzemel.