Megújul a Pilisi Parkerdő teljes természetjáró infrastruktúrája

2018. április 03.

Visegrád, 2018. április 3. – Két pályázat keretében, mintegy 1 milliárd forintból újul meg az évente 25 millió látogatót fogadó Pilisi Parkerdő teljes turisztikai infrastruktúrája. A társaság közel fél évszázaddal ezelőtti alapítása óta nem látott méretű fejlesztéseket a Magyar Természetjáró Szövetséggel kialakított konzorciumban 2018-2020 folyamán valósítja meg az erdőgazdaság. A fejlesztés keretében többek között felépül három kilátó, megújul a pihenő- és tűzrakó-helyek hálózata és az erdei irányító táblák rendszere, fogadóépület épül a Rám-szakadéknál, valamint erdei  fitneszparkokat alakítanak ki. Az átfogó fejlesztés részleteit a leginkább érintettek, vagyis a térségben működő természetjáró szervezetek számára tartott fórumon mutatta be a Pilisi Parkerdő Zrt. Az eseményen a Hármashatár-hegyi Turistaház ünnepélyesen felvette Rotter Lajos, a világhírű vitorlázó-repülő nevét.

Az elmúlt évek sikeres turisztikai fejlesztési programjai után a Pilisi Parkerdő Zrt. 2018-ban megkezdi teljes turisztikai infrastruktúrájának a felújítását. A VEKOP és GINOP pályázatokból finanszírozott, mintegy 1 milliárd forint költségvetésű program célja, hogy az ország leglátogatottabb erdeit felkereső évi mintegy 25 millió látogató a Pilisi Parkerdő teljes területén 21. századi színvonalú turisztikai berendezésekkel találkozzon.

„2012 óta igen komoly turisztikai fejlesztéseket hajtottunk végre, 21. századi színvonalon valósítottuk meg a turisztikai szolgáltató erdőgazdálkodás modelljét. A Som-hegyi Turistaház, a Kőhegyi Menedékház, a Boldog Özséb-kilátó vagy éppen a Prédikálószéki-kilátó külön-külön is sikertörténetnek számítanak, működésük visszaigazolta az elképzeléseket, valós igényeket elégítenek ki. Itt az ideje, hogy az ország leglátogatottabb parkerdejeként ennél is eggyel magasabb szintre lépjünk, és kiegészítsük, közben pedig minőségi hálózattá kapcsoljuk össze a turisztikai infrastruktúránk egyes elemeit”mondta Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója a pilisi természetjáró civil szervezeteknek tartott fórumon, a Hármashatár- hegyi Turistaházban, ahol a fejlesztés részleteinek bemutatása mellett kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a főváros környéki természetjárással kapcsolatban felmerülő aktuális kérdéseket. A rendezvényen az egykori repülős bázison kialakított turistaház felvette a magyar vitorlázó repülés egyik megteremtőjének számító Rotter Lajos nevét.

A vezérigazgató az első fordulóban nyertes pályázatok részleteit ismertetve elmondta, hogy a tervek szerint az erdőgazdaság és a Magyar Természetjáró Szövetség alkotta konzorcium már 2018-ban megkezdi az egyes projektrészek megvalósítását. A legtöbb fejlesztést várhatóan 2019 folyamán, a Pilisi Parkerdő fennállásának 50 éves évfordulója alkalmából vehetik majd birtokba az erdőjárók.

A fejlesztési program legfontosabb eleme a térséget átszelő mintegy 1000 kilométernyi turistaút-hálózathoz kapcsolódó pihenőhelyek és információs rendszer felújítása. A program részeként nemcsak a már ismert, fél rönkökből álló eszközöket, hanem új arculatú, modern vonalvezetésű és könnyen fenntartható berendezéseket is kihelyeznek. Összesen mintegy 1000 pad és asztal garnitúra, 32 esőbeálló, közel 100 tűzrakó és pihenőhely újul meg, továbbá a kerékpáros és gyalogos utak találkozási pontjaira mintegy 30 helyszínen kerékpárosokat kiszolgáló infrastruktúra is kerül. Megújul az információs és irányító táblarendszer, több mint 100 információs és indítótábla és közel 400 új irányítótábla segíti majd az erdei tájékozódást.

Három új kilátó is épül, de közülük csak egy a Pilisben: a Szentendre fölötti Bölcső-hegyen. A másik kettő új régiókat tár fel a természetjárók előtt, kilátó épül ugyanis a Gödöllői-dombságban, a Szada melletti Margita-hegyen, és a Gerecse keleti peremén található Nagy-Gete hegyen.

A Rám-szakadéknál mosdót és pelenkázót is tartalmazó fogadóépület épül, míg több romos erdei épület a városi lakosok igényeire válaszolva úgynevezett négyévszakos pihenőhelyként újul meg, és várja majd a kirándulókat. Az így kialakított budakeszi Hidegvölgyi Erdészlak, a visegrádi Jenő-kunyhó vagy a sikárosi Magasrakodói-ház elsősorban a családok, baráti társaságok számára kínál időjárásbiztos közösségi teret a természetben. Ezeken a helyszíneken a már ismert erdei berendezések mellett minden olyan felszerelés (például bogrács, konyha, társasjátékok) is megtalálható lesz, ami nélkülözhetetlen egy a természetben eltöltött vidám családi programhoz.

A fejlesztések több emblematikus, de mára leromlott állapotba kerület kirándulóhelyet is érintenek majd. Ilyen például a hűvösvölgyi Nagy-rét, ahol a kőzettani bemutató sétány rendezésén túl erdei játszótér épül, vagy a Holdvilág-árok, ahol a szurdok végén lévő létra cseréje mellett mobilapplikációval kiegészített vulkántörténeti tanösvény készül.

A számos további fejlesztés mellett ki kell még emelni az erdei sportolást segítő elképzeléseket, 8 helyszínen ugyanis erdei fitneszpark épül, ami a kor követelményeinek megfelelően biztosít egészséges mozgási lehetőséget a lakosságnak, a városi street workout edzőparkok mintájára, de tájba illő kivitelben. A fejlesztések nagy része a tervezési és engedélyeztetési szakaszban van, így az első kapavágások már 2018-ban megtörténnek. Az eredmények többségét a tervek szerint 2019-től élvezhetik a természetjárók, hiszen a Pilisi Parkerdő alapításának 50. évfordulójára a turisztikai fejlesztési program legtöbb eleme megvalósul.

Az erdőgazdaság fontosnak tartja a térség természetjáró szervezeteivel a folyamatos egyeztetést, és a közös gondolkodást, ezért harmadik alkalommal tartott fórumot a természetjárás térségben működő gyalogos, kerékpáros és lovas szervezeteinek. A jelenlegi fejlesztési program több eleme is a korábbi egyeztetéseken közösen megfogalmazott ötleteken alapul, így a természetjárók igazán magukénak érezhetik a környék parkerdei infrastruktúráját.

 

Forrás: parkerdo.hu