Túl a tízezredik látogatón a Shiota-kiállítás

2016. május 12.

A meditatív atmoszférájú, május közepén nyílt tárlatot immár több mint tízezren nézték meg a Kmetty Múzeumban és a Szentendrei Képtárban. 

A kiállítás nem mindennapi előzmények után jött létre. A Ferenczy Múzeumi Centrum a tárlat számára felújította a Kmetty Múzeum egy részét és a Szentendrei Képtárat. Ez utóbbiba egy helyspecifikus installáció került, melyhez több mint húszezer régi kulcsot gyűjtöttek össze a projektet támogató hazai aktivisták. A kiállítás hétfő kivételével minden nap várja a látogatókat – egész nyáron.


A japán Chiharu Shiota a kortárs nemzetközi képzőművészet meghatározó alakja. Meditatív atmoszférájú installációit az elmúlt két évtizedben a világ számos kiállítóhelyén bemutatták. Közép-Európában első alkalommal látható egy nagyszabású munkája. A Szentendrei Képtárban a művész és közvetlen munkatársai által megépített installáció a legutóbbi Velencei Biennálén nagy feltűnést keltő Kulcs a kézben című, a japán pavilonban létrehozott alkotás újragondolt, helyszín-specifikus változata. A Shiota védjegyévé vált, teljes teret behálózó – ez esetben élénkvörös – gyapjúfonal-rengeteg mintegy emlékesőként aláhullva egy zsigerekig hatoló élményvilágba vonja be a látogatót. Az installációban elrendezett több mint húszezer kulcs a közönséges, naponta használt tárgyakhoz kötődő személyes élményeket ötvözi a kollektív emlékezet időn és téren átívelő, embereket összekötő képzeteivel. A mindennapokban a kulcsok az emberek értékeit védik – a házukat, a vagyontárgyaikat, a személyes biztonságukat. Azzal, hogy napi rendszerességgel érintkezésbe lépnek az emberi test melegével, a kulcsokban – a művész értelmezése szerint – sok-sok emlék halmozódik fel. Ilyen módon érzések és emlékek jelképeivé válnak, miközben alakjukkal emberi formákat is megidéznek. A látványos fonal- és kulcsháló alatt két csónak tenyeret szimbolizálva gyűjti össze és szállítja ezt az emlékesőt. Az összefűzött kulcsok a lehetőség, a remény, ugyanakkor az emberek közötti viszonyrendszer megtestesítői is. Így kapcsolódik össze a jelen és a jövő, így kapcsolódnak egymásba nemzedékek emlékei.