Megjelent a Kincskeresés, kaland, tudomány kiállítás régészeti katalógusa

2021. október 12.

A „Kincskeresés, kaland, tudomány – Közösségi régészeti projektek Pest megyében” kiállításhoz kapcsolódóan jelent meg a Ferenczy Múzeumi Centrum régészeti katalógusa. A közel 300 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kötet a téma elmúlt évtizedének eredményeit foglalja össze.

„Nagy hatással volt rám a felismerés, hogy a történelem (…) nem csak a könyvekben és a filmekben létezik, hanem az udvarunkban is. Ezek hatására kezdett érdekelni, hogy mi van a földön, mi van a földben.” – egy múzeumi önkéntes.

A múzeumi szférában és a köztudatban az elmúlt években bukkant fel a közösségi régészet fogalma, mely a társadalom szélesebb rétegeivel közösen végzett régészeti kutatómunkát fedi. A régészet iránt érdeklődő civilekkel szövődő összetett kapcsolatrendszerrel a mindennapi gyakorlatban egyre sűrűbben találkozunk. Az együttműködés révén a régészetbe új impulzusok és szereplők kerültek, ami merőben új kutatási szempontokhoz és eredményekhez vezetett. A közösen végzett terepi kutatómunka, a fémkeresőzés elterjedése, és ennek következményeként a kutatás látókörébe kerülő emlékanyag valóságos információrobbanást jelentett a tudományos kutatás számára: kiemelkedő jelentőségű régészeti emlékek kerültek be az örökségvédelmi intézményekbe, amelyek sok tekintetben újraírják az elmúlt korok anyagi kultúrájáról vallott elképzeléseinket.

A Ferenczy Múzeumi Centrum közösségi régészeti programját bemutató kiállítás és katalógus a tervásatások, leletmentések és műszeres lelőhely felderítések szakmai eredményeit, illetve a projektek során megtalált leleteket mutatja be. Többek között a 2020 végén, Újlengyel középkori lelőhelyén feltárt, egyedülálló, közel 7000 darabos éremkincsleletet is, ami a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében.

A kiállítás kurátora és a kötet szerkesztője Dr. Rácz Tibor Ákos. A katalógusban megjelent tanulmányok szerzői: Batizi Zoltán, Dr. Bózsa Anikó, Décsi Enikő, Füredi Ágnes, Giedl Dániel, Herbst Anna, Jászberényi Mónika, Kóka István, Dr. Langó Péter, Mag Hella, Marsi Attila, mellár Balázs, Mohácsi Borbála, Dr. habil Morodovin Maxim, Nagy Balázs, Németh veronika, Dr. Polgár Balázs, Patay Róbert, Dr. Rácz Tibor Ákos, Rózsa Zoltán, Dr. Sáró Csilla és Szigeti Judit.

A kiadvány megjelenését a Salisbury Régészeti Kft. támogatta. A katalógus ára 8000 Ft, megvásárolható a Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumaiban.

Kiemelt kép: Deim Balázs