Mediterrán fieszta Szentendrén

2019. június 18.

Pestis legyen a talpán, amit ne űzött volna el a hétvégi fesztiválon felvonuló lampionos, dobpergéses, óriásbábus menet! A szentendrei festőművészek motívumai alapján készült színes, groteszk óriásbábukat a helyi egyesületek, baráti körök tagjai és olasz testvérvárosunk zászlóforgatói hordozták a menetben, ami a nagy melegben és a bábuk súlya miatt nem volt könnyű feladat!

A Pestisűző Fesztivál Szentendre olasz testvérvárosa, a festői Gubbio ősi hagyományához hasonló mediterrán ünneppel üdvözölte a nyarat. Gubbióban minden év májusában megrendezik a Festa dei Cerit, a Gyertyák Ünnepét. Szent Ubaldo, a város védőszentje tiszteletére óriás felvonulást rendeznek, a tömeg végigjárja a város utcáit, majd az Ingino-hegyre is felkapaszkodik. Az útvonal ma is ugyanaz, mint több száz éve, a felvonuló csapatok élén haladók többméteres faoszlopokat cipelnek, mindegyik oszlop tetején egy-egy szent figurájával. Virtus és tisztelet a hagyományok előtt, vidám forgataggal – ez jellemzi az 1160 óta fennmaradt ünnepüket. A Festa dei Ceriről bővebben korábbi cikkünkben itt olvashat:

Festa di Ceri – a Gyertyák Ünnepe a testvérváros Gubbióban

Szentendrén hasonlóan ötvözték a szervezők a festők városa képzőművészeti hagyományait az önfeledt, mediterrán fiesztával. Szombat este feszült csendben várták a Duna parton a fesztiválozók a távolról felsejlő hajókat. A Barakoo Dobkör pergő dobkíséretével a város felé úszó, borzongató „veszedelem” kortárs táncművészek megszemélyesítésében érkezett. A táncosokat a parton palástba, maszkokba öltözött, bátor „vitézek” fogadták, s a veszedelmet messzire űzték az ijesztésre szánt kortárs festészeti motívumokkal. A Gubbióból érkezett olasz zászlóforgatók a fesztiválon nemcsak lenyűgöző, reneszánsz produkciójukat mutatták be, de délies temperamentummal, nagyon hangosan pergették a dobokat este, a vonuló menetben. A hömpölygő tömeg a belvároson át, lampionokkal, álarcokkal, vidáman űzte messzire a veszedelmet, s a Lázár cár téren örömzenébe futott össze a sokadalom.

A színes forgatagban városunk egyesületei, baráti körei és a Sbandieratori di Gubbio, az olasz zászlóforgató csapat tagjai vitték a kortárs művészeti figurákat. A Deim Pál, efZámbó István, Korniss Dezső, Vajda Lajos, feLugossy László műveiből ellesett motívumok hordozóit külön köszönet illeti! Bár álarc mögé rejtőztek, most álljon itt, kié volt a dicsőség, hogy vihette művészeink figuráit a lampionos menetben:

Deim baba – MANK (Csákvári Zsigmond)

Bodobács (Korniss) – Bodobács Kör (Bálint Zoltán)

Piros kalapácsos (Korniss) – Szentendrei Kosárlabda SE (Dévai Ádám és Gyürk Zsigmond)

Madonna (Vajda) – KÓPÉ (Kósz Zoltán)

Fehér koponya (Vajda) – Szentendrei Lakástárlat (Varga Csaba)

Terrorista pingvin (efZámbó) – Szeresd Szentendrét Egyesület (Nagy Sándor)

Összevarrt száj (efZámbó) – P’Art Mozi (Paraszkay György)

Pöttyös labdás (ef Zámbó) – Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete (Körtvélyesi Tamás és Kerényi Tamás)

Zöld koponya (efZámbó) – Szentendre Barátai Egyesület (Benes Edvard)

Ujj (efZámbó) – Welldance SE (Benkő Fanni)

Zöld körte (efZámbó) – Sbandieratori di Gubbio (Matteo Rossi, Piero Luigi Menichetti)

Barna nagy (feLugossy) – Sbandieratori di Gubbio (Pietro Sannipoli)

 

A Szentendrei Pestisűző Fesztiválról bővebben és további képek:

Művészeti, sport és zenei fesztiválhétvége Szentendrén

A fesztivál FB-oldala:

https://www.facebook.com/pestisuzofesztival

 

Fotók: Deim Balázs