MÁRCIUSBAN ÚJRA KEZDJÜK!

2017. május 15.

Színházi előadássorozat 1956 ismeretlen hőseinek emlékére. A Szentendrei Tavaszi Fesztiválon mutatták be Meskó Zsolt rendezésében a  Ferences Triptichon című történelmi misztériumjátékot. A sorozat most folytatódik a Márciusban Újra Kezdjük! című  zenés dokumentum-drámával, melyet az alkotók 2017. május 19-én, pénteken 19 órától adnak elő a PMK színháztermében. A darabban elhangzanak 1957 legnagyobb slágerei.

1956. októberének-novemberének krónikáját, hőseinek életútját kezdi megismerni a közvélemény. ’56 előzményeiről, az ’50-es évekről vagy éppen utórezgéseiről kevesebbet, vagy alig tudunk. Ilyen fehér foltja történelmünknek a MUK, a Márciusban Újra Kezdjük! mozgalom is. 1957. március 15-ére az októberi események folytatását várók, remélők, tervezők jelszava volt a MUK.

A MUK egyes történéseinek igazi drámaiságát az adja, hogy a levert forradalom és szabadságharc után, a megtorlások idején, már mindenki számára egyértelmű volt, hogy hatalmas tétje van bármilyen, a szabadság újbóli kivívása érdekében tett megmozdulásnak. Hatalmas tét: a résztvevők és támogatóik élete.

A dokumentum-dráma korabeli tárgyalási jegyzőkönyvek, visszaemlékezések, újságcikkek alapján születik meg. A történetben három megtörtént esemény és azok szereplőinek cselekedetei alapján jelennek meg az egyes szereplő alakok. A három történelmi forráscsoportból három személyt emel ki a dokumentum-dráma: a mecseki „Láthatatlanok” csoportjából Petrus Józsefet, akit 1958. március 5-én végeztek ki, a kecskeméti gimnazisták közül Taska Lászlót és a röpcédulázó egyetemisták közül Komáromi Kornéliát.

A darabban megszólaló zeneszámok szövege és a hagyományostól eltérő hangszerelésű előadásmódja különös fénytörésbe helyezi az állami terror abszurditását. Az előadásban részletek hangzanak el 1957-es dalokból, amelyek abban az évben váltak népszerűvé, slágerré: Mindenkit elfelednek egyszer…, Összecsendül két pohár…, Párizsban szép a nyár…, Csak egy kis emlék…, Mások vittek rossz utakra engem… Van, aki vár…, Mondd, miért szeretsz te mást…

A darab szereplőit Meskó Tímea, Robin László, Geltz Péter, Medve Jószef és Kró Balázs személyesíti meg. Az előadáson a zenei háttért a Roma Hungaricum zenekar négy tagja adja, közülük Sárközi Ferenc a darab zenei vezetője. Dramaturg: Geltz Péter, díszlet: Kamarás Ágnes, jelmeztervező: Horváth Hajnalka.

A szentendrei bemutató után további 10 helyszínen mutatják be a darabot, elsőként május 2-án Szeghalmon, és május 5-én Pilisváron. Az előadást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatja. A belépés díjtalan.

Az előadás eseménye: https://www.facebook.com/events/399799703736395/