MANK Festőműhely a Szentendrei Régi Művésztelep alkotóival

2020. február 14.

MANK Festőműhely néven invitálja rendszeres alkotásra a festészet és a rajz iránt érdeklőket a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. márciustól júniusig: a Szentendrei Régi Művésztelep alkotóival közösen autentikus környezetben eleveníti fel a Nagybányai és a Szentendrei Iskola hagyományait. A nagy elődök tapasztalatain alapuló rajz- és festészeti szabadiskolai foglalkozásokat a művésztelepen alkotó művészek egyéni művészetpedagógiai, szakmai munkája segíti.

A tanulók kiváló kortárs festőművészek, képzőművészek vezetésével sajátíthatják el a klasszikus festészeti és rajztechnikákat, ugyanakkor a kortárs művészet rajzi, festészeti, képzőművészeti eszközeinek használatával is megismerkedhetnek a gyakorlatban.

A MANK által indított szabadiskolai foglalkozásokra kurzusonként válthatók meg az öt foglalkozást magában foglaló bérletek. Egy bérlet ára 18.500 Ft, az első alkalom azonban ingyenes.

A szabadiskolai foglalkozások résztvevői a tudásszintükhöz, gyakorlati tapasztalatukhoz és igényükhöz alkalmazkodó feladatokkal fejlődhetnek egyéni tanácsok, különböző módszerek és feladatok segítségével. A foglalkozások során a térábrázolás (perspektíva) alapjain keresztül a csendélet, a tájkép, a portré, az akt klasszikus ábrázolási módjaival, realista, modernista, vagy avantgárd irányzatok alkotói elveivel, módszereivel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Ki jelentkezhet és kiknek ajánljuk?

A kurzusra jelentkezhet minden, a 13. életévét 2020-ban már betöltött fiatal és felnőtt, aki szeretne rajzolni és festeni tanulni.

Javasoljuk továbbá minden olyan érdeklődőnek, aki valamilyen képző- vagy iparművészeti intézményben tervez művészeti tanulmányokat folytatni, vagy aki szeretne művészeti mentorok segítsége mellett egyéni úton fejlődni, technikai, gyakorlati tudást elsajátítani.

Hol, mit és kitől tanulhattok?

A foglalkozásokat a Szentendrei Régi Művésztelep ismert és elismert művészei vezetik (minden alkalmat egy-egy művész): Buhály József, Knyihár Amarilla és Martin Henrik

A szabadiskola szakmai koordinátora: Knyihár Amarilla festőművész

A szabadiskola helyszíne: a MANK Galéria és a Szentendrei Régi Művésztelep (Szentendre, Bogdányi u. 51.). A foglalkozások során többek között a következő eszközökkel és technikákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők: ceruza, szén, toll, kréta, pasztell, tus, pác, akvarell, tempera, akril, olaj, kollázs. A foglalkozásokon szükséges anyagokat, eszközöket a tanulók biztosítják, amelyekről pontos lista a www.alkotomuveszet.hu honlapon megtalálható. A rajztáblát, a festőállványt, a rajzbakot a Festőműhely biztosítja.

Mikor lesznek a foglalkozások, és meddig kell befizetni a jelentkezési díjat?

A szabadiskola 2020 első félévében három, egymásra épülő, de külön-külön is izgalmas ismeretanyaggal ellátott kurzusból áll:

I. kurzus:

Időpontok: március 7., 14., 21., 28., április 4. Minden alkalommal 10:00 és 13:00 között.

II. kurzus:

Időpontok: április 18., 25., május 9., 16., 23. Minden alkalommal 10:00 és 13:00 között.

III. kurzus:

Időpontok: május 30., június 6., 13., 20., 27. Minden alkalommal 10:00 és 13:00 között.

Hogyan jelentkezhettek?

A szabadiskolai foglalkozásra a jelentkezés a jelentkezési lap kitöltésével indul el, amelyet a kitöltést és aláírást követően szkennelve kell megküldeni a kozonseg@alkotomuveszet.hu címre, elfogadva ezzel a felhívásban és a jelentkezési lapban foglalt feltételeket. A MANK Festőműhely kurzusára való felvétel az első ingyenes foglalkozásra hozott otthoni munkák bemutatásával és az első alkalommal készített modell utáni tanulmány vagy csendélet festése alapján, a jelentkező alkalmasságának elbírálása után történik.

Letölthető felhívás

Eszközlap, jelentkezési lap és más információk: https://alkotomuveszet.hu/mank-festomuhely-a-szentendrei-regi-muvesztelep-alkotoival/