Május 25-én indul az idei Art Capital

2019. március 22.

A május 25-én kezdődő idei Art Capital programsorozatáról tartott sajtótájékoztatót a Pesti Megyeháza épületében március 20-án Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Gyürk Dorottya alpolgármester és Sardar Tagirovsky rendező, aki Madách klasszikusát, az Ember tragédiáját állítja színpadra a Laboratorium Animae Műhellyel és az Art Capitallal együttműködésben.

Az eddig három alkalommal megrendezett Art Capital a határokon átívelő régió legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, amely Szentendrét meghatározó művészeti központként pozícionálja. Nemcsak Magyarországról vonz jelentős közönséget, de a környező országokból is.
Az idei fesztivál címe: Régi és új álmok. Szentendre belvárosának 14 helyszínén 16 tematikusan kapcsolódó kiállítás, ezekhez kapcsolódóan pedig 91 önálló program várja a látogatókat.

Különleges kiállítások
Az álom témájához kapcsolódóan számos képzőművészeti tárlat nyílik Szentendre belvárosában. Nemzetközi szempontból is jelentős kiállításnak számít a legutóbbi Ars Electronica nagydíját elnyerő Dimitry Kawarga kinetikus alkotásokból álló, Anyag és test című projektje, amelyet az orosz alkotó személyesen installál a MűvészetMalomban. Az épület középső traktusában Nagy Kriszta Csipkerózsika halott című helyspecifikus kiállítását láthatja a közönség, az északi szárnyban pedig az osztrák Eva Schlegel In Between, illetve Csurka Eszter Álomcsapda című tárlatát tekinthetik meg. Az Ámos Imre – Anna Margit Múzeum alsó szintjén a Paradise City című kiállításon három művész (Kondor Attila, Schmied Andi és Osnowski Stefan) munkái a metaforaként értett város témájához, ugyanitt a felső szinten a cseh Valentýna Janů Elbűvölve című alkalmi projektje Alfred Hitchcock azonos című filmjéhez kapcsolódik. Ugyanott, az udvaron Babos Zsili Álom az álomban címmel készít helyspecifikus installációt. A Barcsay Múzeumban lesznek láthatóak a román Florin Ştefan új festményei Morpheus címmel. Első alkalommal állít ki Szentendrén Csákány István, aki korábban a kasseli Documentán is szerepelt egy installációjával – helyspecifikus kiállítása a Vajda Lajos Múzeum felső szintjén lesz látható. Ugyanott az alsó szinten Halász Péter Tamás Tripod című tárlata, az udvaron pedig Nagy Barbara Takaró című installációja várja a közönséget. A város Fő terén, a Képtárban a Szentendrei Teátrum félévszázados történetét bemutató tárlat nyílik, a Ferenczy Múzeumban pedig Magyar szürrealizmus címmel egy nagyszabású, átfogó kiállítás az irányzat 1924-1969 közötti időszakának magyarországi műveiből.

Public art művek
Idén is számos kültéri kiállítás lesz az Art Capitalon. A Bizottság-ligetbe szánt public art munkák megvalósítására a szentendrei múzeum ezúttal is nyílt pályázatot írt ki. A pályázati felhívásra 24 pályázótól összesen 27 pályamű érkezett. 18 egyéni pályázó és 6 csoport jelentkezett az ország minden területéről és a határon túlról is.
A beérkezett pályaműveket öttagú szakmai bizottság bírálta el. A zsűri tagjai: Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész, Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Muladi Brigitta művészettörténész, Szabó Noémi művészettörténész, az FMC Művészeti Főosztályának vezetője és Wesselényi-Garay Andor építész, építészettörténész. A zsűri március 19-én döntött arról, hogy Hugyecsek Balázs Fa-fűrész és Gwizdala Dáriusz Circulator című projektje valósul meg az Art Capital ideje alatt a Bizottság-ligetben.

Rendhagyó programok
A már megszokottnak tekinthető tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások mellett idén is gazdag irodalmi program várja a közönséget – mások mellett Darvasi László, Kali Ágnes, Kemény Zsófi, Péterfy Gergely, Szálinger Balázs, Szőcs Géza, Takács Zsuzsa, Zalán Tibor és Závada Péter is fellép Szentendrén. A tavaly nagy sikert aratott óriási ledfal idén a Fő téren kap helyet, és többek között Ingmar Bergman, Luis Bunuel, Tim Burton, Enyedi Ildikó, Erdély Miklós, Terry Gilliam, Jeles András, Akira Kuroszava, Christopher Nolan, Andrej Tarkovszkij és Vincent Ward filmjeit lehet megtekinteni. Az egyik leginkább várt program egy színházi előadás lesz: Az ember tragédiája című, Madách klasszikusa nyomán született előadást egy erre az alkalomra szerveződött társulat adja elő. A Sardar Tagirovsky rendezésében készülő produkció próbái már január óta folynak Szentendrén.