Madridban járt a Fülemüle Vonószenekar

2019. december 04.

Ez év tavaszán a spanyol Orquesta Athanor zenekar volt a Vujicsics Tihamér zeneiskola Fülemüle Vonószenekarának a vendége. A nagy sikerű közös koncertünk után Manuel Donoso karmestertől meghívást kaptunk Madridba, az általuk szervezett zenekari fesztiválra. A Rivas Orquestado zenekari fesztivált immár hatodik alkalommal rendezték meg a Madridhoz közeli Rivas-Vaciamadridban. Nagy örömmel és sok-sok zenekari próbával készültünk erre az utazásra.

Már a madridi repülőtéren kellemes meglepetés ért minket, hiszen a vendéglátóink mellett találkoztunk Magyarország madridi nagykövetével is. A nagykövet úr kedvesen köszöntötte a zenekart, és megígérte, hogy a koncertünkre is eljön.

A szállásunk szerencsére nagyon közel volt a belvároshoz, így rövid sétával elértünk szinte minden látnivalót. Megnéztük a Királyi Palotát, a Plaza Majort és a Debod egyiptomi templomot is. Nagyon tetszett a város hangulata és a fantasztikus épületek. Lehetőségünk nyílt a híres Prado Múzeumba is eljutni, ahol megcsodálhattuk többek között El Greco, Velasquez vagy éppen Hyeronymus Bosch képeit. A múzeumi séta után a magyar nagykövetségen ebédeltünk, ami nagy megtiszteltetés volt a zenekarunk számára.

Egy Madridban élő magyar hegedűs, Tóth Mariann révén sikerült bejutnunk a Madridi Filharmonikusok főpróbájára, és másnap az Operába is ellátogattunk. Sokat mesélt nekünk az ottani életről, szokásokról. Természetesen megkóstoltuk a híres spanyol sonkát és a forró csokoládéba mártogatott churrost is.

A fesztivál napját délelőtt szólampróbákkal kezdtük, majd busszal indultunk a helyszínre. A Pilar Bardem Auditórium ezerfős nagytermében rendezték meg a fesztivált. A helyszíni próba után érdeklődéssel hallgattuk a többi zenekar műsorát. Zenekarunk műsorában Mozarttól Piazzolláig sokfajta zenei stílusú darab szerepelt. Magyar zenei különlegességként játszottuk Sugár Rezső: Rondo című darabját Richter Annamária tanárnő zongoraszólójával. A Fülemüle Vonószenekar fellépése nagy sikert aratott a fesztiválon. A koncert zárószámaként a vendég zenekarok tagjaival kiegészülve egy közös szám, Marquez: Danzon című darabja is felcsendült. A koncert után állófogadással köszöntötték a fellépő zenekarokat, ahol a finom spanyol fogásokon túl magyar nemzeti színű tortával leptek meg minket.

Az utolsó napon rövid látogatást tettünk Spanyolország régi fővárosába, Toledóba. A középkori város szűk utcáin barangolni, megcsodálni a katedrálist és a környező festői tájat, különleges kaland volt. Kicsit fáradtan, de életre szóló élményekkel búcsúztunk Madridtól. Ez a pár nap nagyon összekovácsolta a zenekart, igazán fantasztikus volt a társaság! A velünk utazó családtagokkal együtt 35 fővel képviseltük Szentendrét és a Vujicsics Tihamér zeneiskolát Madridban.

A zenekar tagjai: Vörös Vilmos, Kiss Bálint, Kuknyó Guidó, Lang Marcell, Tasnádi Emma, Dalos Margit, Bowman Benjamin, Bor Sári, Dorn Linda, Turay Balázs, Turay Barnabás, Biró Anna, Kapi Kincső, Hauser Márton, Vágási Panni, Marót Emma Mária, Néda Julis. Tanárok: Pap Angéla, Nagy Márta, Richter Annamária, Domoszlai Orsolya, Déri György, Kaszai Kriszta, Marsi Mónika.

Köszönjük tanítványaink szüleinek és a Vujicsics Tihamér zeneiskola alapítványának, hogy támogatták utazásunkat!